Dobrý večer, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Rozhodně to není náhoda. V Prostějově se i nadále rozvíjí podnikatelské prostředí. Po loňském triumfu v celostátním výzkumu Město pro byznys potvrdil Prostějov i letos své přednosti v tomto oboru. Minulý týden obhájil prvenství v tomto výzkumu na krajské úrovni. Druhou příčku prestižního výzkumu v rámci Olomouckého kraje obsadil Šumperk a třetí jsou Hranice. Vyplývá to ze srovnávacího výzkumu Město pro byznys, který z hlediska dat připravuje analytická agentura Datank.

 

Srovnávací výzkum Město pro byznys již dvanáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Pořadí vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data dále rozvíjející diskusi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. V letošním ročníku analytici zaměřili ještě větší pozornost na kategorii přístup veřejné správy, kterou mohou radnice svými aktivitami přímo ovlivnit. Zařazeno bylo také dotazníkové šetření mezi podnikateli, jak jsou spokojeni se službami radnic v jednotlivých oblastech, a také dotazník zjišťující, jaké aktivity radnice vyvíjejí směrem k podnikatelům, ale nejen jim. Cílem bylo více zohlednit fakt, že Město pro byznys musí být také místem, kde se dobře žije nejen podnikatelům, ale i jejich rodinným příslušníkům a jejich zákazníkům. „Srovnávací výzkum Město pro byznys pomáhá samosprávám, na základě sdílení zkušeností, orientovat se v podnikatelském prostředí. Veřejnost na základě sestaveného žebříčku nejlepších měst s největším podnikatelským potenciálem zase může hodnotit práci svých zastupitelů. Sdílení dobré praxe a předávání zkušeností z jiných regionů jsou možnosti, které výzkum Město pro byznys samosprávám nabízí, a to je také důvod, proč ho Svaz měst a obcí ČR podporuje,“ uvedl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.
Prostějov těží především z vysokého podílu firem, výborné dopravní dostupnosti především díky přímému napojení na dálniční síť a má také velmi nízkou nezaměstnanost. V rámci Olomouckém kraji zaznamenává Prostějov i nadprůměrný přírůstek obyvatel a s tím také spojenou bytovou výstavbu. To je vhodně doplňováno vysoce nadprůměrným podílem výdajů radnice na rozvoj bydlení a bytové hospodářství, město také významně podporuje oblast vzdělávání. O tom, že radnice dobře hospodaří, svědčí v kraji nejnižší podíl nákladů na dluhovou službu. Pyšnit se může také internetovými stránkami, jež jsou z pohledu podnikatele nejkvalitnější co do obsahu i přehlednosti informací, které zde můžou pro rozvoj svého podnikání i pro komunikaci s veřejnou správou nalézt. Při celorepublikovém srovnání si města v Olomouckém kraji, Prostějov nevyjímaje, z pohledu podnikatelů nejlépe stojí v otázkách územního plánování a podpory veřejné dopravy.
„Jsme samozřejmě moc rádi, přijímáme to s radostí, se ctí i s pokorou. Je za tím spousta práce jak z hlediska koncepce, tak té práce rutinní. Zároveň jsme si vědomi toho, že nás na tomto poli do budoucna čekají další závazky a další práce, protože město se samozřejmě dále rozvíjí. My se snažíme rozvíjet veškeré zóny, které máme. A samozřejmě se věnujeme podpoře malých a středních podnikatelů, což je vidět na výsledku. S tím souvisí i funkčnost a profesionalita úřadu, kde klademe důraz na přímost a rychlost. Hlásíme se k projektům jako je smart city, zajímáme se o zelenou energii. I když to stojí spoustu práce, tak výsledek stojí za to,“ podotýká s úsměvem náměstek primátora Statutárního města Prostějov Jiří Rozehnal (ANO 2011).

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...