Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

39 munice2Pořádně horko až výbušno mohlo být v úterý čtyřiadvacátého září dopoledne v Kovošrotu na Joštově náměstí. Dva zaměstnanci sběrny totiž při třídění železa našli desítky kusů válečné munice! Pracovníci druhotných surovin přivolali Večerník, který okamžitě vyjel na místo nebývalého nálezu...

„Dali jsme se do třídění při-vezeného železa, převážně litiny. Najednou jsme přišli na to, že pod hromadou běžného železa se nachází bedna se zrezavělou municí. Většinou šlo o velké náboje, zřejmě dělostřelecké, a také snad části min. Když si pomyslím, jak jsme předtím s tou bednou třískali a strojově převáželi, tak mi teď z toho běhá mráz po zádech. Kdyby to bouchlo, tak nevím,“ pokrčil rameny jeden z pracovníků sběrny.

 

„V úterý čtyřiadvacátého září kolem tři čtvrtě na jedenáct dopoledne přijali prostějovští policisté oznámení o tom, že třiatřicetiletý muž nalezl na skládce v jedné ze sběrných surovin v Prostějově munici. Na místo přivolaný pyrotechnik zjistil, že se jedná o sedmačtyřicet kusů dělostřeleckých granátů různého typu a druhu. Munici, pocházející zřejmě ze druhé světové války, zajistil a převezl k odbornému zneškodnění,“ uvedla oficiální zprávu Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje.

Kde se ale ve sběrně tolik munice vzalo, a zda byla ještě nebezpečná, to v tuto chvíli nikdo neumí zodpovědět... „Když k nám přivezli tu bednu, byla plná železa. Nenapadlo nás, že pod ním se skrývá tolik nebezpečných věcí. Těžko říct, zda munice byla ještě činná, ale bouchnout to klidně při neodborné manipulaci mohlo. Nic podobného si nepamatuji,

i když rozhodně větší strach mám ze současné munice,“ poznamenal pro Večerník Valdemar Klich, majitel sběrny surovin na Joštově náměstí.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...