Dobré dopoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Tak je to potvrzeno! Jak už jsme naznačili v minulém vydání Večerníku, Povodí Moravy na příští rok přichystalo další etapu rekonstrukce plumlovské přehrady. Ta by po modernizaci měla splňovat zpřísněné požadavky na zabezpečení vodních děl, a to i v případě desetitisícileté povodně. Přestože práce potrvají rok a půl, neměly by ovlivnit průběh rekreační sezóny.


Modernizace do budoucna zejména zvýší bezpečnost hráze. „Půjde o kompletní rekonstrukci přelivné zdi bezpečnostního přelivu, přespárování dlažby ve spadišti a na dně skluzu, kompletní rekonstrukci vývaru pod hrází, opravu opěrné paty a pravobřežního opevnění. Smyslem připravovaných opatření je bezpečné převedení extrémních povodní a prodloužení životnosti plumlovské přehrady. Po osmdesáti letech bezproblémového provozu si nádrž tyto úpravy zaslouží,“ popsal úpravy generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák s tím, že stavební práce mají být prováděny tak, aby nedošlo ke znečištění vody.
Práce začnou na jaře 2021 a potrvají do podzimu 2022. Budou představovat další etapu rekonstrukce hráze, která proběhla v letech 2012 a 2013. Stavba dle Povodí Moravy nenaruší průběh rekreační sezóny. Dojít má pouze k mírnému snížení hladiny, a to nikoliv kvůli pracím, ale aby nádrž měla i nadále dostatečný prostor pro zadržení případné povodně. „Průběh prací jsme velmi pečlivě naplánovali tak, aby nádrž mohla sloužit ke koupání a další rekreaci. Nádrž nebudeme vypouštět, výraznější pokles hladiny o tři metry plánujeme na pouhé tři měsíce, a to až po konci rekreační sezóny na podzim 2021 tak, abychom mohli provést opravu pravobřežního opevnění. Následně už půjdeme s hladinou opět nahoru,“ nastínil Gargulák.
Ochrana majetku a zdraví obyvatel pod hrází v případě povodní během stavby zůstane zachována. „V případě, kdy do nádrže v důsledku náhlých a prudkých dešťů začne přitékat velké množství vody, musí vodní nádrž i v průběhu rekonstrukce dokázat zvládnout povodňovou vlnu,“ dodal generální ředitel Povodí Moravy s tím, že předpokládané náklady na stavební práce jsou 30,5 milionu korun.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...