Dobré ráno, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Senátorka za Prostějovsko, Kojetínsko a Tovačovsko Jitka Chalánková se dlouhodobě zajímá o problematiku opatrovnictví a pěstounství. Během uplynulých dní se na toto téma setkala s náměstkem ministra spravedlnosti České republiky Michalem Fraňkem. Jednání s ním bylo podle senátorky velice konstruktivní a vyplynulo z něj, že opatrovnické soudy budou znát trestní minulost žadatelů o pěstounství.


„Vítám výsledky jednání s náměstkem legislativní sekce ministerstva spravedlnosti Michalem Fraňkem, jehož tématem bylo zahrnutí opatrovnických soudů mezi orgány, které budou moci při svěřování dětí nebo osob s omezenou svéprávností zjistit celou trestní minulost žadatelů. Beru vážně jeho ujištění, že ministerstvo spravedlnosti se věcí zabývá a své legislativní řešení představí prostřednictvím pozměňovacího návrhu k vládnímu návrhu novely občanského zákoníku, který se nyní nachází před druhým čtením v Poslanecké sněmovně. Jako iniciátorka této úpravy v Senátu jsem připravena takový návrh podpořit veřejně a následně pro něj i v horní komoře parlamentu hlasovat,“ uvedla senátorka Jitka Chalánková.
Ona sama se touto problematikou zabývá už několik dlouhých let. „Považuji za nanejvýš urgentní a potřebné, aby opatrovnické soudy mohly co nejdříve žádat nejen výpis z trestního rejstříku, který neobsahuje již zahlazené tresty, ale získaly nově přístup i k takzvanému opisu, aby mohly zjistit minulost žadatelů. Jen tak bude možné předcházet situacím, kdy soudy svěří dítě nebo nesvéprávnou osobu do péče někomu, komu by je se znalostí jeho trestní minulosti rozhodně nesvěřily. Věřím, že díky vhodné legislativní úpravě budou do budoucna vyloučeny případy, jako je například veřejně známý případ nezvěstné a pravděpodobně utýrané Valerie. Ta byla soudem svěřena do péče své babičky, přestože ta byla již v minulosti odsouzena za brutální týrání vlastních dětí. Změna legislativy by vedle dětí měla zahrnout i další osoby s omezenou svéprávností, které jsou z logiky věci ve slabším postavení a jejich zájmy je třeba dostatečně ochránit,“ zdůrazňuje senátorka Jitka Chalánková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...