Dobré ráno, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tomu dal, tomu dal a na toho už nezbylo. A na ty další už vůbec ne! Tak by se velmi lakonicky dal vystihnout obchodní model, který více jak deset let uplatňoval tehdejší prostějovský hasič Ladislav Kadlčík.

Zatímco celá řada jeho klientů z řad spolupracovníků i známých si díky velkorysým úrokům přišla na pěkné peníze, na ty, kteří se přidali později, se už nedostalo. Za jeho zcela iracionálním počínáním zůstávají obrovské dluhy, které nyní už bývalý hasič zřejmě nikdy nesplatí. V úterý 18. srpna kvůli nim Kadlčík poprvé stanul před senátem Krajského soudu v Brně, kde mu hrozí až deset let vězení. Večerník sledoval líčení naživo.

Zamiloval si svět finančních trhů, vzrušovaly ho investice na burze. A snad i uvěřil, že je díky nim schopný vydělat opravdu velké peníze. Ve skutečnosti však katastrofálním způsobem přecenil své možnosti i schopnosti. Bohužel o svých vlastních iluzích dokázal přesvědčit velké množství lidí. Roky nafukovaná bublina však musela jednou splasknout. Stalo se tak před čtyřmi lety, kdy Ladislav Kadlčík musel vyšetřujícím policistům i sám sobě přiznat, že nejenže již není schopen dále lidem vyplácet slibované peníze, dokonce jim zřejmě ani nevrátí vše, co si vypůjčil... Před Krajským soudem v Brně proběhlo další stání tohoto spletitého případu, u něhož nechyběl ani PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

Závěrečný účet za jeho „podnikáním“ zatím zní na mínus 120 milionů korun. Po propuštění z hasičského sboru je rozvedený otec jednoho dítěte odkázán na výsluhu, která podléhá exekučním srážkám. K tomu si snaží přivydělat příležitostnými brigádami. „Několikrát jsem už uvažoval o sebevraždě, ale uvědomuji si, že nikdo jiný za mě všechny mé problémy nevyřeší, že to musím udělat jen já sám. Navíc mám syna a nechci, aby se o jeho tatínkovi mluvilo jako o zloději,“ svěřil se se svými pocity pětačtyřicetiletý Ladislav Kadlčík ve své obsáhlé úterní výpovědi u Krajského soudu v Brně.

Roztočil to ve velkém

Obžaloba bývalého hasiče viní z toho, že od celkem 229 lidí převzal peníze, přičemž jim smluvně sliboval roční úroky od 10 do 30 procent. Celkem tímto způsobem vybral přes 238 milionů korun. Podstatnou část z těchto peněz sice vrátil, zhruba 120 milionů však stále dluží. Žaloba zároveň tvrdí, že peníze Kadlčík stále vybíral i v době, kdy mu muselo být jasné, že už svým závazkům nikdy nebude schopný dostát. Jen její četba zabrala bezmála hodinu. Z ní překvapivě vyplynulo, že obžalovaný své věřitele v mnoha případech solidně přeplácel. Například za vložených 600 tisíc jednomu z nich vyplatil 1,1 milionu korun. Dle jeho vlastních slov pak měl 13 milionů jedné z prostějovských podnikatelek zúročit dokonce o dalších 10 milionů. Jenže zároveň se ukázalo, že peníze ani tak nezískával z obchodování na burze, ale díky půjčkám od dalších lidí. Jeden ze známých prostějovských podnikatelů mu měl půjčit 11 milionů korun, zpět se mu dle obžaloby dostalo něco málo přes dva miliony. Mnozí pak nedostali vůbec nic. Nelze se divit, že postupem času začal Ladislav Kadlčík čelit nátlaku ze strany nejrůznějších vymahačů a manželka se s ním rozvedla.

Uvěřil v „sérii šťastných obchodů“

K podvodům podle obžaloby docházelo mezi lety 2004 a 2016. Vše ovšem mělo hlubší kořeny. „Jako hasič jsem po dlouhých službách míval pravidelně dva dny volna. Začal jsem se v nich tedy intenzivně zajímat o svět financí. Nejprve jsem spolupracoval se společností ZFP a v roce 2001 mě nadchl svět obchodování na komoditních burzách. To bylo přesně to, co jsem chtěl dělat. Hrozně mě to bavilo, byl jsem schopný tím trávit i 16 hodin denně. Postupně jsem tímto způsobem chtěl zhodnotit peníze své i svých kolegů z práce či lidí z jejich rodin,“ hájil se Kadlčík, který tvrdil, že zpočátku na burze obchodující s nejrůznějšími druhy komodit od ropy přes pšenici až po hovězí maso skutečně vydělával. Pokud tomu tak skutečně bylo, vedlo to ke katastrofálním následkům. Uvěřil totiž snu všech gamblerů, že stačí „série vítězných obchodů“ a vše, co dluží, získá zase zpět. K tomu však nikdy nedošlo a už zřejmě ani nikdy nedojde. „S odstupem času se vše jeví tak, že jsem investicemi na burze prodělal,“ připustil nakonec sám Kadlčík.

Miliony šly hlavně do úroků

Sám obžalovaný si dle svých slov nežil nijak výrazněji nad poměry. Svůj byt v Krasické ulici splácel na hypotéku, k tomu si koupil automobil. Většinu vybraných peněz tak nepochybně použil na vyplácení smluv, v nichž se zavázal splácet pohádkové úroky. „Snažil jsem se nespoléhat pouze na burzu, ale své investice diverzifikovat. Proto jsem nakoupil pozemky u Brna za 3,2 milionu korun. Věřil jsem přitom, že mají hodnotu sedmdesát až osmdesát milionů korun. Bylo nám totiž řečeno, že takovou hodnotu výhledově získají,“ prohlásil Kadlčík, který jinak zcela naivní jádro své obhajoby občas kořenil některými ekonomickými termíny.

Vše se protáhne

Po přímém dotazu předsedy senátu Michala Zámečníka nakonec obžalovaný musel přiznat, že některé právě vypůjčené peníze použil čistě na vyplácení předchozích věřitelů. Z toho jasně vyplynulo, že navzdory všem řečem okolo přímo ukázkově naplnil pyramidový princip všeobecně známý jako letadlo.
Rozsudek dosud nepadl, soud bude muset vyslechnout celou řadu poškozených. Celkem jich je 229. U zhruba dvou desítek z nich obžalovaný zpochybnil výši dlužné částky. Hlavní líčení tak bylo odročeno na leden příštího roku a už nyní je jasné, že hned tak neskončí.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...