Dobré ráno, dnes je neděle 19.5.2024
svátek slaví Ivo,
zítra Zbyšek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Současná vedra jsou zátěží nejen pro zdravé lidi, ale především pro chronicky nemocné a seniory. Prostějovská nemocnice v průběhu minulých dvou týdnů přijímala každý den několik dehydratovaných pacientů, kteří podcenili pitný režim.

S přebarvením teplotní mapy České republiky do ruda přibyla práce zejména záchranářům. Do nemocnic přiváželi pacienty s kolapsovými stavy, závratěmi a dehydratací. „V posledních dnech přijímáme na naše oddělení v důsledku tropických veder přibližně tři pacienty denně a doposud se vždy jednalo o seniory. V drtivé většině podcenili pitný režim,“ sdělil médiím Miloslav Špaček, primář interního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.
Právě dlouhodobé podceňování pitného režimu je největší chybou. S vyšším věkem se u lidí navíc ztrácí pocit žízně, senioři tudíž méně pijí a velmi rychle dehydratují. Lékaři doporučují, aby lidé kolem poledne omezili pobyt na slunci i aktivity vyžadující nadměrnou fyzickou zátěž.
Někteří mají často tendenci hasit žízeň alkoholovými nápoji. Odborníci však upozorňují, že právě alkohol spolu s kávou tělo dehydratuje. Doporučují proto v takovýchto dnech vypít ke kávě alespoň jednu či dvě sklenice vody. Podle nich je nejvhodnější tekutinou k udržování pitného režimu čistá voda, jemně slazená minerálka, ovocné džusy či čaj.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...