Dobré ráno, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Během prvního pololetí tohoto roku strážníci Městské policie Prostějov nevyjížděli k tolika nahlášeným případům rušení nočního klidu, jako tomu bylo v předešlých letech. Podle ředitele Jana Nagyho je to hlavně na základě toho, že byly během nouzového stavu uzavřeny restaurace. Pro Večerník se první muž této bezpečnostní složky vyjádřil také k nejožehavějšímu problému v Prostějově ohledně tohoto tématu, kterým je bezesporu neutěšená situace okolo Discoklubu Morava.

 

Během prvního pololetí ubylo případů rušení nočního klidu, hlavně co se týká restaurací a podobných provozoven. „Ano, letos jsme opravdu zaznamenali pokles počtu výjezdů k nahlášeným případům rušení nočního klidu, byť jde o pokles minimální. Ke snížení počtu oznámení přispěla doba vyhlášeného krizového stavu, kdy nebyly v provozu restaurace. Proto se převážně jednalo o rušení nočního klidu z bytů, kdy se lidé zdržovali doma. Po otevření restaurací pak četnost oznámení odcházejících hostů byla vyšší. Za letošní pololetí jsme oznámili či řešili celkem 27 případů,“ konstatoval Jan Nagy, ředitel Městské policie Prostějov.
Počet výjezdů je samozřejmě vždy vyšší než řešené přestupky. Ty mnohdy strážníci řeší „pouze“ domluvou. „Zda se jedná o rušení nočního klidu, je vždy na správním uvážení strážníka na místě události, na základě zjištěných skutečností, vyjádření svědků a tak dále. Využíváme i hlukoměr. Skutečností je, že často je věc řešena domluvou, zejména jedná-li se o rodinné oslavy na zahradách, hudbu vycházející z otevřených oken, tedy méně závažné porušení pravidel. To i přesto, že lze uložit za rušení nočního klidu pokutu až do výše deseti tisíc korun. Mnohdy se také stává, že skupinka osob, která prochází ulicemi a ruší noční klid, ve svém jednání nepokračuje, tedy k protiprávnímu jednání dochází před příjezdem hlídky,“ vysvětlil šéf prostějovských strážníků.
Co se týká tématu rušení nočního klidu, nejvíce se v posledních letech hovoří o těžkém údělu obyvatel bydlících v okolí Discoklubu Morava. Ti si už na neúměrný hluk a řádění hostů klubu v ulicích okolo Moravy přišli stěžovat na zastupitelstvo. „Je zcela logické, že je-li v určité lokalitě zábavní centrum nebo diskotéka, která je navštěvována značným počtem účastníků, pak i běžný hovor, příjezdy vozidel taxi, hloučky kuřáků, kteří se mezi sebou baví, mohou z obecného pohledu rušit noční klid a určitě nebude v okolí takové ticho jako v jiných ulicích, kde žádná diskotéka není. Proto zákon posuzuje pojem veřejného pořádku a tím i rušení nočního klidu ve dvou rovinách. V pojetí veřejného pořádku v širším slova smyslu se jedná také o jednání, které je v místě a čase obvyklé, jedná se o zvyky a obyčeje, společensky uznávané normy. To je například skupinka osob, která se běžně baví mezi sebou. Pak je třeba posuzovat pojetí veřejného pořádku v užším slova smyslu, a to je pak porušení ve smyslu zákona ať již přestupku, nebo třeba i přečinu výtržnictví. V tomto druhém případě se tedy jedná o závažnější jednání, například křik, pískání, a podobně, které je postižitelné nejméně domluvou nebo pokutou,“ poznamenal Nagy. „Pokud se týká Discoklubu Morava, dohlížíme i tam na veřejný pořádek, a to společně s Policií ČR. V dané lokalitě jsme řešili pokutou několik přestupků,“ ujišťuje ředitel Městské policie Prostějov.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...