Dobrý večer, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Na začátku prázdnin informoval Večerník o tom, že i přes protesty obyvatel Čunína se do této malebné vesničky na Konicku přistěhovaly dvě etnicky smíšené rodiny Hangurbadžů a Komárků. Zatímco po více než měsíci se Romové s domorodými obyvateli celkem úspěšně sžívají, nad jejich přistěhováním stále převládá pachuť. Starosta Konice Michal Obrusník totiž upozornil na fakt, že rodiny platí za dům v nefunkčním stavu nehorázné peníze. Tedy lépe řečeno, 17 tisíc korun měsíčně za obě rodiny platí sociálka...

 

Majitel domu, který patří mezi „úspěšné“ obchodníky s chudobou, totiž pronajal dvěma rodinám dům ve středu Čunína, ve kterém nebyla zapojena voda ani elektřina. „V tom baráku už jedenáct let nikdo nebydlel, bývalá majitelka ho nechala zchátrat. Koupil ho makléř s nemovitostmi, který sem nastěhoval cikány,“ upozornil nás muž z Čunína, který si nepřál být jmenován.

Podle zjištění Večerníku ale došlo nyní už k nápravě. „Stalo se tak na nátlak našeho městského úřadu. Nechali jsme našimi pracovníky opravit v domě přívod vody a zapojili elektřinu. Samozřejmě na náklady majitele,“ sdělil starosta Konice Michal Obrusník. „Ano, voda nám už teče a elektřina je zapojena. Toto je už v pořádku,“ potvrdila Aneta Komárková, jedna z přistěhovaných členek dvou rodin.
V domě nyní žije osm nových obyvatel, čtyři dospělí a stejný počet dětí. Přestože z nich měli obyvatelé této vesnice původně strach, nyní se zdá, že problémy zatím nejsou. „Ta děcka jsou celkem slušně vychovaná, na potkání nás hlasitě zdraví, a to několikrát za den,“ pronesl jeden ze sousedů. „Rodiny jsou na můj vkus trošku hlučnější, ale čekal jsem to horší,“ přidal se druhý čunínský domorodec. „Se zdejšími lidmi nemáme žádné problémy. A proč taky? Chováme se slušně, takže nepište žádné pi..viny,“ upozornil Večerník jeden z romských přistěhovalců.
Na celém případu zaráží fakt, že majitel si za bydlení účtuje od obou rodin celkem 17 tisíc korun měsíčně. „Účtovat si tak nehoráznou sumu peněz za dům, ve kterém jsou plísně, chybí žumpa a v době přistěhování obou rodin nefungoval vodovod ani elektřina, považuji za skandální. A ještě k tomu toto nájemné platí stát! Svědčí to o nedokonalých zákonech, ovšem bohužel se to děje v celém prostějovském regionu. Obchodníků s chudobou, kteří se neštítí pronajímat většinou romským rodinám doslova zříceniny, stále přibývá. Na tuto středu 12. srpna jsem svolal schůzku, na které o dané problematice budu jednat se zástupci sociálního úřadu, hygieny, stavebního úřadu, krajského úřadu a dalších institucí. Snad se dohodneme na nějakém smysluplném řešení této situace, která je už neudržitelná,“ sdělil v sobotu odpoledne Večerníku konický starosta Michal Obrusník.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...