Dobrý večer, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tato záležitost se protahuje již třetím rokem. Už v lednu 2018 navrhla opozice v prostějovském zastupitelstvu zřídit participativní rozpočet, jehož prostřednictvím by mohli sami občané rozhodovat alespoň o menších investicích města. Tehdejší vedení radnice sice v rámci transparentnosti souhlasilo, že by něco takového bylo dobré, ale zastupitelstvo nakonec těsnou většinou hlasů návrh neschválilo.

Podle jednoho z předkladatelů návrhu Petra Kapounka by díky nové formě rozpočtu bylo možné uskutečnit plány, které by jinak mohly být pod rozlišovací schopnosti vedení města, popřípadě by nikoho z radnice nenapadly. „Zlepšilo by to důvěru veřejnosti k voleným zástupcům a pomohlo zvýšit zájem obyvatel o věci veřejné,“ argumentoval na začátku roku 2018 Petr Kapounek, současný zastupitel za hnutí Na rovinu!.
Na podzim 2018 po komunálních volbách se změnilo vedení města a o participativním rozpočtu se znovu začalo uvažovat. Opozice ale tento návrh přednesla znovu až na posledním jednání zastupitelstva města 17. prosince 2019. A, světe, div se, zastupitelé v tento den většinou svých hlasů návrh schválili a uložili radě města připravit návrh participativního rozpočtu města Prostějova s rámcovým rozpočtem tří milionů korun.
Konšelé proto na své schůzi 22. ledna tohoto roku zřídili pracovní skupinu pro přípravu a následnou realizaci participativního rozpočtu a současně jí uložila předložit návrh parametrů a pravidel participativního rozpočtu na jednání rady 24. března. Ten měl být následně jedním z bodů projednávaných na dubnovém zasedání Zastupitelstva města Prostějov. Proti však byla koronavirová pandemie! „Finanční odbor připravil podklady pro jednání pracovní skupiny. Ta se však z důvodu mimořádných opatření vlády, která byla vydána v reakci na pandemii nového typu koronaviru způsobující onemocnění covid-19, nemohla sejít. Proto byl Radě města Prostějov předložen materiál na posunutí termínu pro předložení návrhu participativního rozpočtu na 25. srpna tohoto roku s tím, že zastupitelstvu tak bude pravděpodobně předložen ke schválení na zasedání konaném 8. září,“ vysvětlil primátor Prostějova František Jura na jednání zastupitelstva v úterý 16. března. Žádné protesty se nekonaly, dokonce i jindy prostořecí opozičníci chápali, že hrozba covid-19 byla mnohem silnější než participativní rozpočet.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...