Příjemnou noc, dnes je pátek 17.5.2024
svátek slaví Aneta,
zítra Nataša
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

A je definitivně rozhodnuto! Kdo se těšil na nákupy v moderní obchodní galerii v centru Prostějova a nový prostor pro pořádání kulturních akcí, ten má smůlu a bude pravděpodobně i nadále jezdit nakupovat převážně na periferii města.

Kdo na tomtéž místě toužil zachovat rozlehlý, nicméně nepříliš vzhledný kulturák z dob pozdního komunismu, může otvírat šampaňské. Nejvyšší soud v polovině července zamítl dovolání společnosti Manthellan. Proti pravomocnému rozsudku Krajského soudu v Brně již tedy nelze uplatnit žádný opravný prostředek. Ten loni v lednu označil smlouvy mezi Manthellanem a městem Prostějovem za neplatné.

Uteklo to jako voda. Je to již více jak jedenáct let, co město Prostějov zveřejnilo záměr prodeje Společenského domu a okolních pozemků. Nedlouho poté společnost Manthellan ve výběrovém řízení zvítězila se svým velkorysým projektem nákupního centra s byty, garážemi a společenským sálem. V Prostějově plánovala investovat více než miliardu korun. Jenže pak se celá věc zadrhla. Soukromá společnost tlačila na magistrát, aby v rozporu s původními podmínkami nemusela budovat náhradní kulturní sál. A tehdejší užší vedení města jí zcela nepochopitelně ustoupilo. Zatímco veřejnost a opozice celou věc kritizovala, zástupci Manthellanu se stáhli do pozice „mrtvého brouka“. Posléze ztratili podporu změněného vedení prostějovské radnice a následovala řada žalob. Ty po vleklých jednáních konstatovaly, že smlouvy mezi městem a společností Manthellan jsou neplatné. Hlavním důvodem bylo právě porušení původních podmínek výběrového řízení.

Jura: Opravovat chceme už na jaře

Aktuální rozhodnutí Nejvyššího soudu užší vedení radnice přivítalo. „Po těch letech je to pro nás určitě pozitivní zpráva. Nyní již bez problémů budeme moci Společenský dům opravit v naší režii tak, jak plánujeme. Jedinou otázkou zůstává případná žaloba o náhradu ušlé škody, ale ta by snad i vzhledem k rozhodnutí soudu měla být bezpředmětná,“ reagoval prostějovský primátor František Jura (ANO 2011), kterého se Večerník zeptal, v jaké fázi je příprava rekonstrukce zanedbaného kulturáku. „Připravujeme projektovou dokumentaci na opravy, zároveň jsme zadali územní studii na celý prostor v jeho okolí. Věřím, že příští rok po skončení plesové sezóny by se mohlo začít s pracemi na vnitřních prostorách,“ nastínil optimistický plán prostějovský primátor. Kde chce město na tak nákladnou investici vzít peníze v řádech stamilionů korun? „Máme několik variant, rádi bychom na projekt získali dotace, ve hře je i možnost úvěru,“ zareagoval na tento dotaz Jura.

Navrátil: Stálo mě to moc

Nadšení panovalo i u zástupců opozice. „Ukončení kauzy prohrou Manthellanu považuji za jediné správné řešení. Mnoho lidí se v kauze neorientovalo a nechápalo, o co všechno bychom v Prostějově přišli zrušením sálu i tržnice a vybudováním obchodního monolitu v centru města. Stálo mě to moc času i úsilí, ale dopadlo to dobře. Jsem rád, že lidé budou moci i nadále do centra města chodit na plesy i na tržnici,“ netajil nadšení Jan Navrátil (Změna pro Prostějov), který se k celé problematice vzniku nové obchodní galerie kriticky vyjadřoval od samotného začátku. I on uvítal, že město po letech soudních sporů bude moci přistoupit k rekonstrukci Společenského domu i jeho okolí. „Budu rád, pokud se práce zrychlí a nenaberou zpoždění dalších deset let,“ věří Navrátil.

Manthellan se nevyjádřil. Zatím

Večerník přirozeně zkontaktoval i zástupce společnosti Manthellan. „Omlouvám se, ale jsem na dovolené a vše musím nejprve probrat s vlastníky. Snad v příštích dnech bychom se k celé záležitosti mohli vyjádřit,“ vzkázal manažer projektu Galerie Prostějov Lukáš Čepelka.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...