Dobré poledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Od 1. července je v Prostějově uvedeno do provozu devět stanovišť na tříděný odpad osazených polopodzemními kontejnery. Tyto napůl do země usazené nádoby nahradily kontejnery klasické plastové, které nemají tak velký obsah a mnohdy jsou již staré či nevzhledné. Na rozdíl od kontejnerů podzemních navíc skýtají polopodzemní větší vhoz, tudíž nedochází k ucpávání a odpad se do nich lépe ukládá.

 

Stanoviště polopodzemních kontejnerů jsou vybudována v ulicích C. Boudy, Kpt. O. Jaroše, Francouzská, na Sídlišti Svobody mezi blokem 18 a mateřskou školou, Dr. Horáka, Čechovická, Čs. armádního sboru a na Husově náměstí u polikliniky a u hřiště školy. Každé místo má kontejner na papír, plast, směsné sklo a bio odpad. „Žádáme občany, aby vhazovali do kontejnerů jen odpad, který tam patří. Špatným tříděním se znehodnotí celý obsah velkého kontejneru a ten pak nemůže postoupit dále ke zpracovateli k recyklaci,“ nabádá Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Statutárního města Prostějov.
Dosud se ve městě využívaly běžné kontejnery na tříděný odpad, na dvou místech pak byly v posledních letech vybudovány podzemní kontejnery. Proč tedy další změna? „Věděli jsme, že polopodzemní kontejnery již v některých městech fungují. Nejblíže ve Valašském Meziříčí. Společně s pracovníky odboru správy a údržby majetku města jsme jej navštívili a zjistili, jak se tyto kontejnery osvědčily. Vše bylo pozitivní, proto jsme začali o instalaci v Prostějově také uvažovat,“ vysvětlil Večerníku Jiří Pospíšil a odpověděl i na další dotaz redakce, v čem jsou polopodzemní kontejnery výhodnější než ty klasické barevné. „Především je to objem, je větší a tím je dáno i to, že kolem kontejnerů určitě do budoucna nebude takový nepořádek, alespoň tedy doufám,“ usmál se. „Další výhodou je, že váha papíru, který je do kontejneru přidáván, lisuje tento papír v nižších vrstvách, to znamená, že by se do kontejneru mělo vejít větší množství,“ uvedl první náměstek primátora s tím, že další rozšíření stanovišť s polopodzemními kontejnery v Prostějově závisí na několika okolnostech. „V této chvíli počkáme, jak se nám tato novinka osvědčí, a možná do budoucna uvidíme. Umístění je sice trochu složitější, protože se musí najít prostor, kde nevedou žádné inženýrské sítě což je někdy problém. Ale věřím, že se s tím popereme,“ těší se na inovaci Jiří Pospíšil.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...