Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Předminulou sobotu se v odpoledních hodinách nad ulicí Kelecká v Otaslavicích převrátil nákladní vůz Avia s nakladačem „bobek“ na korbě. V této části obce se zdaleka nejedná o první nehodu.

Frekventovaná doprava se podepsala na velmi špatném stavu komunikace. Veškeré snahy obce o její generální opravu ale zhatil kraj, modernizaci rázně odmítl z důvodu daleko horšího stavu silnic v kraji.

S vyproštěním Avie pomáhali v sobotu 25 července odpoledne hasiči z Brodku u Prostějova, kterým se nakonec podařilo dostat vůz zpátky na komunikaci. U této nehody nebyl naštěstí nikdo zraněn. Auto se převrátilo následkem vyhýbacího manévru s protijedoucím vozem, naložený ‚bobek‘ nakloněnou Avii převrátil do pole. Na stav předmětné komunikace si stěžují všichni řidiči. „Není to určitě první ani poslední případ nehody v tomto úseku. Hned si například vybavím dva kamiony, nebo felicii, která skončila kousek od stromu, a jen tak tak nedošlo k tragédii. V zimě je tato cesta skoro nesjízdná, pokud trochu namrzne a jede proti vám druhý vůz, je téměř nemožné zůstat na vozovce a neskončit v příkopu,“ shrnuje situaci starosta obce Otaslavice Marek Hýbl.
I přes časté nehody a značnou vytíženost dané komunikace fungující také jako objízdná trasa není podle kraje cesta v až tak špatném stavu, srovnatelně důležité jsou na tom prý i hůře. „Cesta je podle mého názoru v katastrofálním a nesjízdném stavu. Za poslední roky na ni také velmi působilo, že funguje pravidelně jako objízdná trasa. V loňském roce objížďka kvůli opravě cesty ve Vranovicích, nyní kvůli výměně mostu v Brodku u Prostějova. Kromě osobních aut využívají objížďky také velká nákladní auta, což se na stavu silnice značně podepisuje. Na některých místech je krajnice o čtyřicet centimetrů níže než hlavní část cesty. Mám velkou obavu, aby se nestala opravdová tragédie, než se s touto cestou něco neudělá,“ popisuje problémy komunikace místostarosta obce Mojmír Sokol.
Na stav cesty si stěžují nejen místní, ale také obyvatelé okolních vesnic, kteří po této komunikaci jezdí s obavami. Na trase je střet s protijedoucím vozidlem opravdu nebezpečný, cesta do oblouku váš automobil opravdu nepřiměřeně nakloní. Od zasvěcených proto zaznívají doporučení na opatrnou a obezřetnou jízdu, oprava komunikace není vůbec zanesena v krajském plánu. Přitom poslední pořádnou opravu této cesty si nepamatují ani pamětníci.
„Na tuto trasu se nás ptal také senátor za olomoucký okrsek Lumír Kantor jezdící tudy často, ani on nerozumí důvodům, proč si cesta v havarijním stavu nezaslouží generální opravu. Stejně tak jsou zacíleny stížnosti občanů. Jsme si samozřejmě vědomi, že kraj opravdu nemá nazbyt peněz do oprav silnic III. tříd. Ale byli bychom rádi, kdyby nás alespoň zařadil do plánu budoucích oprav, což se ale také nestalo. Tato komunikace přitom rekonstrukci potřebuje jako sůl. Opravdu neradi bychom tu zažili tragickou událost,“ doplňuje starosta Marek Hýbl.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...