Příjemnou noc, dnes je pátek 17.5.2024
svátek slaví Aneta,
zítra Nataša
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

38 sedmi1Bezesporu každý řidič či majitel motorového vozidla vám řekne, že do svého auta chce tankovat nejkvalitnější a zároveň nejlevnější pohonné hmoty. Večerník během uplynulého týdne proto sondoval to druhé. Jaké jsou na pokraji letní sezóny ceny nafty a nejpoužívanějšího benzínu Natural 95 v Prostějově a blízkém okolí? Podobný průzkum cen jsme realizovali naposeldy zhruba před třemi lety a tenkrát se jednotlivé položky u mnoha čerpacích stanic téměř shodovaly. Ze čtvrtečního podrobného průzkumu je ale zřejmé, že v současnosti se prostějovské čerpací stanice předhánějí v tom, jak ulovit zákazníka! A hlavně, jednotliví nájemci a provozovatelé přestali srovnávat do jedné roviny ceny s ostatními konkurenčními „benzínkami“... „Ceny benzínu a nafty určuje pražské ústředí, my tady v Prostějově je neovlivňujeme. Ano, pamatuji doby, kdy jsme si každé pondělí ráno volali s ostatními provozovateli čerpacích stanic v tomto městě a po konzultaci s ústředím jsme ceny srovnávali. To je už ale minulost,“ potvrdil Večerníku obměnu jeden z nájemců prostějovské „benzínky“, který si však nepřál být jmenován.

Minulý čtvrtek, kdy Večerník na jednotlivých prostějovských benzínkách zjišťoval ceny pohonných hmot, byla podle serveru ceskybenzin.cz průměrná cena benzínu Natural 95 v rámci celé České republiky 36,72 koruny, motorové nafty pak 36,39 koruny.

A jak tomu bylo v danou chvíli v Prostějově? Šoféři berou nejčastěji útokem čerpací stanici Prim ve Vrahovické ulici, kde nabízí absolutně nejlevnější benzín i naftu. S úsměvem pak tankují řidiči i na další malé soukromé „pumpě“ v Držovicích.

Jak je ale možné, že jinde v Prostějově pak mají benzín i naftu dražší o dvě, a v případě čerpací stanice na rychlostní komunikaci u Žešova dokonce o tři koruny dražší? Zatímco benzínka Prim ve Vrahovické ulici nabízí litr Naturalu 95 i nafty shodně za 35,50 koruny, na zmíněné dálniční stanici natankujete stejné pohonné hmoty za 38,50 a 38,20 koruny.

„V případě malých čerpacích stanic si tady mohou dovolit snížit marži. U nás stanovuje ceny pohonných hmot pražské ústředí. V našem případě jde o čerpací stanici v rámci rychlostní komunikace. K nám totiž jezdí tankovat především cizinci či přespolní, Prostějované málokdy. I přes vyšší ceny si na nedostatek zákazníků rozhodně stěžovat nemůžeme. Napomáhá tomu i fakt, že na rozdíl od jiných stanic disponujeme vlastní kavárnou a restaurací,“ objasnila Večerníku cenový rozdíl i obchodní strategii Marcela Jedličková, vedoucí čerpací stanice OMV u rychlostní komunikace poblíž Žešova. „Víte, my v podstatě žádné odezvy zákazníků na ceny benzínu nemáme. Nikdo si u nás nestěžoval,“ podotkl Petr Čep, provozovatel čerpací stanice stejné značky, ale tentokrát v Plumlovské ulici.

V tu chvíli Večerník napadlo, zda Prostějované vůbec řeší až tak naplno ceny benzínu. „Ale to víte, že ano. Ještě vloni jsem měl postarší škodovku, takže jsem se nijak ani nezaobíral tím, kam jezdím tankovat. Zajímala mě pouze cena, takže jsem jezdil za levným benzínem do Držovic, k Tesku nebo na novou benzínku do Vrahovické ulice. Teď mám ale nové Audi, takže už řeším i kvalitu pohonných hmot. Tudíž tankuji značkový benzín. Netvrdím, že malé benzínky je mají nekvalitní, ale přece jen určitá pochybnost tu je, jinak by je neprodávaly tak levně. Každopádně je dobře, že v Prostějově mají dnes benzínky konečně rozdílné ceny pohonných hmot a každý si tak může vybrat, zda zvolit levnou naftu či benzín, nebo spíše vsadit na kvalitu,“ svěřil se nám se svým názorem Josef Látal z Prostějova.

„Většina motoristů ovšem hledí na každý desetník, dobře si toho u nás všímáme. My stlačujeme náklady, jak se dá, takže v průměru máme levnější benzín i naftu než většina prostějovských stanic. Určitý příliv klientů jsme zaregistrovali,“ nechal se slyšet také nájemce čerpací stanice EuroOil v Brněnské ulici.

Jak Večerník také zaregistroval, Prostějované většinou zastávají názor, že pouze u renomovaných značkových čerpacích stanic lze natankovat kvalitní pohonné hmoty. Vůči malým soukromým benzínkám panuje obecně nedůvěra. Ta ovšem není ničím podložena. Česká obchodní inspekce pravidelně kontroluje kvalitu pohonných hmot a za poslední dva roky se na „černém“ seznamu šidících prodejců neobjevila žádná benzínka z Prostějovska.

38 sedmi

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...