Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

38 strasburkFOTOGALERIE Letní vědomostní soutěž o zajímavý studijní zájezd do sídla Evropského parlamentu ve Štrasburku dospěla před několika týdny do svého konce a jak už jsme odprezentovali, vítězkou hlavní ceny se stala pravidelná čtenářka Večerníku Eva Mičková z Brodku u Prostějova. Lukrativní dárek ji předal pravidelný dopisovatel Večerníku, prostějovský publicista i politolog Petr Sokol, který byl garantem celého klání. Společně s vítězkou a vybranými účastníky zájezdu se počátkem uplynulého týdne vypravil za poznáním politiky evropského rozměru i krásami hlavního města Alsaska ve východní Francii také vyslanec Večerníku. A tím vznikla tato reportáž...

V pondělí 9. září v ranních hodinách se tedy skupinka prostějovských studentů Střední odborné školy podnikání a obchodu v Prostějově, společně s pozvanými hosty včetně výherkyně letní soutěže Večerníku, vydala na několikahodinovou cestu vstříc východnímu francouzskému kraji Alsasku. V hlavním městě České republiky se k zájezdu připojilo několik pražských studentů, aby poté již nic nestálo přímé cestě za poznáním francouzského folklóru. Německy znějící, přesto francouzská vesnička Mittelhausen se stala na pondělní noc útočištěm pro všechny zúčastněné. Společná večeře v restauraci Burgritter ve vedlejší obci Hohatzenheim byla tím správným zakončením večera před náročným programem, který čekal na účastníky druhý den již přímo ve Štrasburku.

Úterní přesun trval jen několik desítek minut, pěšky se pak skupinka dostala přímo do centra města i k jeho největší dominantě, katedrály Notre-Dame de Strasbourg z dvanáctého až patnáctého století, postavenou z červeného pískovce. Odtud už měl každý možnost prohlédnout si po svém další pamětihodnosti, kterých je v tomto krásném francouzském městě nespočet. Jmenujme jen ty nejvýznamnější - historické centrum Grande Ile je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO, náměstí Kléber s mnoha historickými domy patří mezi nejkrásnější historická centra v Evropě, Rohanský palác, La petite France (Malá Francie) či Synagoga míru. To je skutečně jen krátký výčet nejkrásnějších míst, které nám Štrasburk ze své bohaté historie poodkryl... Ty méně dostupné se nám naskytlo zhlédnout při více než hodinové projížďce vyhlídkovou lodí po řece Ill.   

Poté již následoval hlavní bod programu, jímž byla návštěva Evropského parlamentu, kde všechny čekala beseda s Milanem Cabrnochem a Petrem Sokolem o dění na evropské politické scéně a práci v Evropském parlamentu. Tím nejlepším důkazem o činnosti europoslanců byla samotná účast na plenárním zasedání, které se v tu chvíli zabývalo nezaměstnaností mladých lidí...

Následovalo společné focení, kterým se prohlídka na půdě Evropského parlamentu chýlila ke svému konci. Výborná večeře v krásném prostředí restaurace Le Gruber v historickém centru města se stala bonbónkem francouzské „mise“ do Štrasburku.

Naplněni zážitky i výborným jídlem se celá posádka vydala na zpáteční cestu. Není pochyb o tom, že si to všichni náramně užili a mnozí se netajili tím, že se sem v budoucnu vrátí. Ať už to bude v podobě využití svého volného času či jako vyslanci České republiky.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...