Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

37 pojisteni_miliony_2Hodně povedený a chvályhodný počin se zdařil vedení prostějovského magistrátu. Zatímco ještě v roce 2011 zaplatil Prostějov, městské příspěvkové organizace a obchodní společnosti města za pojištění svého majetku celkem 3,8 milionu korun, od minulého roku došlo k bezmála padesátiprocentní úspoře! A to díky centrálnímu pojištění majetku, odpovědnosti a vozidel. PROSTĚJOVSKÝ Večerník v uplynulých dnech zjišťoval, jak se věci mají a jaká jsou konkrétní čísla. Společně s náměstkem primátora statutárního města Prostějov jsme dospěli právě k výše uvedeným číslům, která jsou krajně příznivá...

Počátek celého kroku se datuje k začátku roku 2012, kdy byla uzavřena hromadná smlouva s jedním pojistitelem. „Do té doby totiž každá organizace řešila pojistky jednotlivě s různými pojišťovnami. Rada města ale v červenci 2011 rozhodla o tom, že pojištění sjednotí pod společnou smlouvu s předpokladem výrazného ušetření finančních prostředků,“ uvedl Jiří Pospíšil, první náměstek primátora odpovědný za majetek města. Hypotéza radních byla správná a proměnila se v realitu.

Město vyhlásilo nadlimitní veřejnou zakázku. Dle stanovených kritérií předložila nejvýhodnější nabídku Česká podnikatelská pojišťovna. „Od prvního ledna 2012 byla s vítězem tendru uzavřena nová smlouva s garancí ceny komplexního pojištění do konce roku 2015,“ upřesnil Pospíšil. Nový pojistitel nabídl luxusní podmínky, jen za loňský rok město ušetřilo na pojištění 1,8 milionu korun!

Příspěvkové organizace města na komplexní pojistce vydělaly. Pojištění majetku škol, knihovny a Sportcentra stálo 454 tisíc korun, po uzavření centrální smlouvy vyjde ročně jen na 8.312 korun. „Například divadlo platilo za pojistku ročně 54 508 korun, nyní pouze 310 korun! A podobných příkladů bychom našli více,“ vypočítal náměstek primátora statutárního města Prostějov Jiří Pospíšil.

Úsporu více než milionu korun za jeden rok dosáhlo město u svých obchodních společností - Vodovodů a kanalizací Prostějov, Domovní správy Prostějov a Lesů města Prostějova. „Vedle elektronických aukcí se tak jedná o další výrazný úspěch na cestě úspor veřejných financí. Ušetřené peníze tak můžeme směřovat do investic ve prospěch občanů našeho města,“ uzavřel toto téma Pospíšil.

Konkrétní rozdíly v nákladech najdete v tabulce, která je součástí tohoto textu.

37 pojisteni_miliony




  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...