Příjemnou noc, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Na internetu dnes seženete opravdu všechno. I věci, které vás mohou dostat až do vězení... Tak čtyřiačtyřicetiletý Oleh Kyryliuk na webu sehnal falešné kryty výdejního prostoru bankomatů, naložil je do auta, přibral svého o čtrnáct let mladšího kamaráda Yevhena Karpiuka a společně vyrazili do ČR. Dlouho se jim dařilo. Jen na Prostějovsku vybrali z bankomatů minimálně 140 000 korun. Následně však spadla klec, oba byli zadrženi a putovali do vazby. Minulé úterý i s rouškami přes ústa předstoupili před prostějovský soud, kde se ke všemu přiznali.

 

Nevydal vám bankomat v Prostějově před loňskými Vánoci peníze? Pak jste se možná stali obětí ukrajinských podvodníků. Jejich finta byla celkem jednoduchá. Na bankomat umístili falešný kryt. Když pak klient banky chtěl vybrat, zásobník se neotevřel a peníze se neobjevily. Pokud klient pouze vzal kartu a odešel, pak o své peníze přišel. Na tento moment totiž čekali oba filutové, kteří následně kryt odmontovali a částku připravenou k odběru shrábli do vlastní kapsy.

Peníze chce zpět jediná banka

Přestože počínání obou Ukrajinců bylo zaznamenáno na kamerách, vše jim poměrně dlouho vycházelo. Zjistit jejich identitu totiž nebylo pro policisty ničím snadným. Dle obžaloby tak v padesáti případech vybírali peníze místo majitelů účtů. Celková škoda způsobená oběma podvodníky pak byla vyčíslena na 260 tisíc korun. U soudu však po nich zpět peníze požadovala pouze ČSOB, a to ve výši 141 tisíc korun. „Ostatní banky na výzvu buď nereagovaly, nebo sdělily, že jim škoda nebyla způsobena,“ prozradil překvapivou zprávu soudce Petr Vrtěl.

Přiznali se

V průběhu vyšetřování vyšlo najevo, že Oleg Kyryliuk s Yevhenem Karpiukem navštívili Česko za účelem vykrádání bankomatů celkem dvakrát. Poprvé to bylo od 30. září do 5. října loňského roku, podruhé se sem vrátili 29. listopadu. Zadrženi pak byli 4. prosince. Mezitím se zaměřili na bankomaty například v Praze, Brně, Ostravě, ale také v Prostějově. „Ano, udělal jsem to s kamarádem Yevhenem Karpiukem. Chtěl jsem vydělat více peněz na rehabilitaci svého postiženého čtyřletého dítěte, které trpí genetickou vadou,“ hrál na city vyučený zámečník Oleh Kyryliuk, který se dle svých slov živil zejména převážením ojetých aut ze západní Evropy do své vlasti, kde je následně prodával. Jako takový navštěvoval často nejen Českou republiku, ale také Německo, Itálii či Litvu.

Zřejmě kradli i jinde

Soudce Petr Vrtěl byl zvědavý zejména na skutečný účel návštěvy obou podvodníků v naší vlasti. „V Polsku jsem chtěl koupit motor do auta. Cestou jsme se zastavili v Česku, abychom vyzkoušeli falešné lišty do bankomatů, které jsem předtím koupil na internetu,“ přiznal Kyryliuk, jehož se však soudce vyptával mimo jiné i na to, zda nezkoušel své podvody i jinde. Zatímco u Německa či Itálie to Kyryliuk kategoricky popřel, v případě Slovenska se zarazil. „Pokud mohu, tak na tuto otázku odpovídat nebudu,“ reagoval Kyryliuk. Z uvedeného vyplývá, že ČR očividně nebyla jedinou zemí, kde oba Ukrajinci řádili.

Chtějí nahradit škodu

U soudu zaznělo i svědectví jednoho klienta, který si chtěl vybrat 30 000 korun. Když se mu to nepodařilo, zavolal na infolinku, následně sepsal reklamaci a peníze mu byly nakonec bankou vydány. Bankovky, k nimž se původně nedostal, však dle obžaloby skončily u podvodníků. Jejich obhájci u soudu deklarovali snahu svých klientů zaplatit způsobenou škodu. Dle slov Olega Kyryliuka má jeho strýc připraveno k náhradě škody zhruba 5 200 eur. „Včera jsme v této věci kontaktovali ČSOB a Komerční banku, jimž měla být způsobena nejvyšší škoda. Zatím však nereagovaly,“ konstatoval právník.
Soudní líčení bylo v tomto případě neobyčejně časově náročné. Přispěl k tomu i fakt, že se neobešlo bez přítomnosti překladatelky a každé slovo muselo být tlumočeno. I proto rozsudek ani po celodenním dokazování nepadl a hlavní jednání bylo odročeno na 16. června.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...