Dobré poledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Škatulata v nejvyšší funkci zažili minulý týden v Mořicích. Na pondělním zastupitelstvu došlo k odvolání starosty Martina Obruči, jehož místo zaujal o generaci mladší, teprve jednadvacetiletý Tomáš Pavelka. Hlasování o nedůvěře přitom nebylo na programu zasedání.

A zvenčí nic nenaznačovalo tomu, že by se k němu schylovalo. „Nečekal jsem to. Bylo to pro mě jako blesk z čistého nebe,“ neskrýval zklamání dnes už bývalý starosta Martin Obruča. Ve funkci byl něco málo přes pět let. Nyní mají Mořice vůbec nejmladšího starostu v České republice!

Česko má nového nejmladšího starostu. Stal se jím teprve jednadvacetiletý student práv Tomáš Pavelka z Mořic na Prostějovsku. Tato zpráva obletěla v uplynulém týdnu celou zemi, do svého zpravodajství ji totiž zařadily i celostátní deníky. Na první pohled zajímavá událost se přitom zrodila doslova znenadání. Zastupitelé Mořic mladíka zvolili do čela své obce na svém zasedání v pondělí 4. května, přičemž dnes již bývalý první muž o tom prý neměl sebemenšího tušení! Samotný Pavelka by se ve své nové funkci chtěl zaměřit především na hospodaření.

Večerník zjišťoval, co za nečekanou rošádou stálo. „Vidím tam zákulisní intriky a politikaření. Kdyby mě kritizovali otevřeně, nějak bych určitě zareagoval, dělal věci třeba i jinak. Ale neměl jsem šanci se bránit,“ vyjádřil se Martin Obruča. Podle svých slov se snažil sporům spíše předcházet a se druhou stranou řešit věci dopředu, aby na zastupitelstvu nebylo pokud možno „horko“.
Trochu jinak vidí situaci Tomáš Pavelka, který po Obručovi nastoupil. „Věděl jsem, že nějaká taková situace v rámci zastupitelstva proběhne. Vyplývalo to z jisté nespokojenosti občanů. Ale jak všechno reálně může vypadat, to jsem netušil, byť poslední dva měsíce byly na různé události celkem zajímavé a na zasedání to vyvrcholilo návrhem ze strany zastupitelů,“ reagoval na dotaz Večerníku, zda očekával, že se stane starostou. Důvodem pro nedůvěru z jeho strany bylo prý jednání starosty. „Z mé strany to byla určitě situace kolem domu, který se má bourat. Zastupitelstvo k tomu nedalo vyjádření, přesto starosta jménem zastupitelů zaslal v té věci vyjádření,“ prozradil Pavelka, který se zvolením stal nejmladším starostou v zemi. Na pomyslném trůnu vystřídal starostu České Kamenice Jana Papajanovského, který do úřadu nastupoval jako třiadvacetiletý. „Nejde o to být nejmladší v republice, není to soutěž. Jde o rozvoj obce a spokojenost občanů,“ směje se Tomáš Pavelka.
V malé obci s pěti sty obyvateli se zviditelnil už před dvěma lety. Tehdy kandidoval jako lídr nezávislé kandidátky Volba pro Mořice, která nakonec v obci zvítězila, k řízení se však nedostala a on se tak stal řadovým zastupitelem. Kromě toho studuje třetí ročník práv na Masarykově univerzitě, působí v obci jako knihovník a je také předsedou Mladých starostů a nezávislých. „Je to pro mě nová výzva, seběhlo se to celé hodně rychle. První měsíce budou náročnější, pak to půjde lépe. Ale to je tak v každém novém zaměstnání,“ říká. Klíče od obecního úřadu si oficiálně převzal ve čtvrtek. „Myslím si, že Tomášovi půjde starostování dobře. Pomáhal na obci už jako malý kluk, vede dobře obecní knihovnu. Nemyslím, že je jeho věk na škodu, naopak může být pro Mořice svěžím větrem,“ říká Renata Olejníčková, zastupitelka Mořic a vedoucí lékárny.
Během prvních dnů v úřadě plánuje Pavelka setkání se zaměstnanci obce a vedením spolků i organizací, které v Mořicích působí. Nejvíce by se chtěl zaměřit na hospodaření. „Tento rok klesl a bude dále klesat daňový příjem pro obce, je tedy třeba upravit investice, dále nás čeká i příprava nové strategie rozvoje,“ vysvětluje. Kromě toho by se chtěl zaměřit i na kulturu a sport. „Práce pro obec v jakékoliv formě pro mě byla vždy srdcová záležitost. Žiji v Mořicích od narození, je to zkrátka můj domov. Nechci hodnotit dopředu, jaké bude starostování, ale budu se snažit, aby bylo přínosem pro všechny obyvatele,” říká nový starosta Mořic.
Pohyby v zastupitelstvu tím však neskončily. Kromě toho, že se přidal jeden z koaličních zastupitelů na stranu opozice a tím se podařilo starostu sesadit, došlo také k jednomu odstoupení z funkce. „Kolegyně prohlásila, že v tomhle zastupitelstvu se pohybovat nechce. Navíc očekává dítě, takže je jasné, že se nyní radši bude věnovat rodině,“ poznamenal Obruča, aniž by zmíněnou dámu jmenoval (dle zjištění Večerníku se jedná o Jitku Václavíčkovou ze stejné kandidátky Mořice pro občany- obč.pro M. – pozn.red.). Možná ji přitom bude následovat. „Zatím jsem mandát nesložil,“ sdělil s tím, že tuto možnost zvažuje.
Klidu v komunální politice si tak v Mořicích dlouho neužili. V březnu 2015 se totiž musely opakovat volby poté, co tehdejší dlouholetý starosta Jaroslav Knap i jeho společníci odešli ze zastupitelstva a počet zbývajících členů byl nižší, než umožňuje zákon. Z následných voleb a hlavně povolebních vyjednávání pak vyšel jako vítěz právě Martin Obruča. Podobná situace nastala i po řádných komunálních volbách na podzim 2018. Nejvíce hlasů dostala kandidátka ´Volba pro Mořice´ s lídrem Tomášem Pavelkou, nicméně skončila v opozici a post starosty obhájil Martin Obruča z pořadí druhého seskupení Mořice pro občany- obč.pro M. Jeho éra tak trvala od dubna 2015 do května 2020.
Exkluzivní rozhovor s nejmladším starostou v Česku Tomášem Pavelkou připravuje Večerník do příštího vydání.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...