Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Prostějovský magistrát už třetím rokem dotuje mobilní hospic Nejste sami v Olomouci. Toto potřebné sociální a zdravotní zařízení je v provozu od roku 2017, ale tehdy se ještě nestaralo o žádného zdejšího občana. Zařízení s ročním rozpočtem 6,3 milionu korun požádalo statutární města Prostějov o finanční pomoc také pro rok 2020 s tím, že v jeho žádosti byla suma 200 000 korun. Rada města nakonec navrhla schválit pouze čtvrtinovou dotaci, což mezi zastupiteli vyvolalo bouřlivou a místy až nechutnou diskusi o tak citlivém tématu, jako je paliativní péče o umírající...



Uvedený žadatel se obrátil na radu a zastupitelstvo se žádostí o poskytnutí dotace z rozpočtu města na rok 2020 ve výši 200 tisíc korun. Radní nakonec schválili dotaci pouze ve výši 50 tisíc korun, což posvětil i finanční výbor. To se ale minulé úterý příliš nelíbilo opozičním zastupitelům. „Předloni jsme tomto zařízení schválili částku sto tisíc korun. Přimlouvala bych se pro dotaci stejné výše i pro letošní rok. Přece jen tato péče je něco jiného, než máme v současnosti v Prostějově, a nikdy nevíme, kdo z nás tuto péči bude v životě potřebovat,“ uvedla Zuzana Bartošová (KDU-ČSL). „Při snížení dotace jsme museli vzít v úvahu i to, že oddělení paliativní péče už máme k dispozici v prostějovské nemocnici, navíc podobnou službu poskytuje společnost SANCO. A ještě k tomu lékaři po ukončení svých ordinačních hodin poskytují tuto péči lidem u nich doma,“ vysvětlila Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora statutárního města Prostějova. „Pokud jsme v roce 2018 olomoucký hospic dotovali částkou sto tisíc korun a tato organizace dokázala tyto finanční prostředky smysluplně využít, přimlouval bych se za návrh paní kolegyně Bartošové a dotaci bych zvýšil,“ řekl Aleš Matyášek, lídr hnutí Na rovinu!.
Tímto ale rozumná diskuse skončila. Před mikrofon poté přistoupil Petr Kapounek ze stejného hnutí. A rozproudil konfrontaci, která se zastupitelům zvrhla. „Jestliže tady paní Rašková argumentuje dostatkem služeb tohoto druhu tím, že máme lůžka pro paliativní péči v nemocnici a také v Sanku a že lékaři chodí se sestrami domů za pacienty, považuji toto prohlášení za nestydaté. A vůbec nechápu, jak může něco takového říct ten, který má na starost sociální péči! Zažil jsem na vlastní kůži, když někdo z mých blízkých tuto péči nutně potřeboval, a vím, jak jsou tyto služby potřebné,“ pronesl Kapounek. Po jeho přednesu se o slovo opět přihlásila náměstkyně primátora pro sociální oblast. „Byla bych ráda, kdybyste poslouchali všechno, co jsem řekla. Vypočítala jsem kapacity paliativní péče v Prostějově a dodala, že každý lékař má ještě kromě svých ordinačních hodin i pacienty, za kterými jezdí domů. Nic víc, nic míň,“ ohradila se Rašková. „Jestliže pan Kapounek tady zpochybňuje práci lékařů a sester při péči o umírající pacienty doma, pak právě toto jeho prohlášení považuji za naprosto nestydaté. Styďte se,“ ozval se uznávaný lékař a zastupitel za PéVéčko Bohuslav Macháň.
„Já s myslím, že služby hospice, kde se o pacienty starají čtyřiadvacet hodin denně, se nedají při vší úctě srovnat s krátkou návštěvou lékaře u daného člověka doma. Proto i já se přikláním k návrhu paní Bartošové, abychom olomouckému hospici, kde je i několik Prostějovanů, zvýšili dotaci na sto tisíc korun,“ přidal se do diskuse Petr Lysek (Na rovinu!). „Nedělejme z toho všeho politiku a nějaký střet koalice s opozicí. Oba druhy paliativní péče jsou velice významné a důležité, obě formy mají své místo na trhu medicíny. Nedělejme ale tady z toho politiku ve smyslu financí,“ pronesl další lékař v prostějovském zastupitelstvu Pavel Holík (ČSSD).
Do následující diskuse na toto velice citlivé téma se přihlásilo ještě několik zastupitelů. Jako poslední si vzal slovo primátor František Jura (ANO 2011). S viditelnou snahou uklidnit rozvířenou atmosféru v sále Společenského domu podal on sám kompromisní návrh na finanční dotaci olomouckému hospici ve výši 75 tisíc korun. Tato částka byla nakonec schválena drtivou většinou hlasů prostějovských zastupitelů.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...