Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Už devátým rokem jde v Prostějově o zcela běžnou záležitost. Lidé se naučili třídit nejen běžný komunální odpad, ale také bioodpad. O světle hnědé či zelené nádoby, které během uplynulých let rozdával magistrát občanům zdarma, byl obrovský zájem a do jediné byly rozebrány. Každoročně pak množství vyprodukovaného bioodpadu stoupá. „Nápad doznal realizace na konci roku 2011 a myslím si, že se osvědčil. Svědčí o tom čísla svezeného odpadu,“ dokládá svá slova statistikou množství odvezeného a zlikvidovaného bioodpadu Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora statutárního města Prostějova.

 

Magistrát v uplynulých letech rozdával „popelnice“ na bioodpad zdarma. „Na bionádoby jsme v minulých letech obdrželi několik dotací a všechny jsou v tuto chvíli vydané. Evidujeme ještě několik žádostí, ale nyní neuvažujeme o nákupu dalších nádob. Pokud by někdo měl zájem o bionádobu, pak se může obrátit na odbor správy a údržby majetku města na oddělení komunálních služeb. Tam jeho žádost bude zaevidována. Máme pořadník zájemců, pokud by někdo z občanů nádobu vrátil, první z pořadníku bude osloven a bude mu nádoba nabídnuta,“ popsal současný stav a aktuální možnosti Jiří Pospíšil.
Právě v těchto dnech, kdy je vyhlášen nouzový stav kvůli hrozbě koronaviru, tráví většina Prostějovanů čas doma a samozřejmě na zahrádkách. Množství bioodpadu tedy stoupá. Ale víme všichni, co všechno do bionádob patří? „Vítáme, že občané mají o svoz bioodpadu zájem. Je však potřeba třídit pečlivě, aby to mělo smysl. Největší problém při svozu představují veřejně přístupné kontejnery, které bývají často znečištěny různými druhy jiných odpadů, jež by se tam vůbec neměly nacházet. Tímto dochází ke znehodnocení celého obsahu svozového vozidla,“ konstatoval Štěpán Špaček, ředitel společnosti FCC Prostějov. „Nejčastěji to jsou plastové pytle, ze kterých občané bioodpad nevysypou. Jejich následné vytřídění je velmi obtížné a časově náročné. Do bionádoby patří odpady z domácností – to znamená zbytky a slupky ovoce i zeleniny, zeleninová nať, jádřince, pecky z ovoce, pečivo nebo vaječné skořápky. Dále do nich patří odpady ze zahrady. Tím se rozumí posekaná tráva, listí, větvičky, drny, stará zemina i hlína z květináčů, piliny, hobliny, kůra, plevele, dřevní štěpka, spadané ovoce, seno, sláma, košťály i celé rostliny,“ popsal přesně Špaček a na žádost Večerníku doplnil, co do biopopelnic nepatří. „V žádném případě kosti, maso či kůže, mrtvá těla zvířat a jejich exkrementy, plasty, sklo, sutě, kameny, chemické látky a jejich obaly, pytlíky z vysavače, cigarety, textil, jednorázové pleny, omáčky, pomazánky, vařené těstoviny ani jedlé oleje.
Šéf prostějovského FCC vzápětí prozradil, co se s bioodpadem děje po jeho svozu od občanů. „Končí na kompostárně, kde poté dochází k jeho zpracování. Následně se vytvoří takzvané kompostovací zakládky, ze kterých po určité době vzniká výsledný produkt, tedy kompost,“ uvedl Štěpán Špaček.
Vedení magistrátu, přestože náklady na svoz a likvidaci bioodpadu rok od roku také stoupají, si tuto službu pochvaluje. „Třídit bioodpad je dle zákona povinností každého města, každé obce. Je dobře, že se naši občané naučili ve velkém třídit i bioodpad,“ uzavřel toto téma Jiří Pospíšil, první náměstek prostějovského primátora.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...