Dobré ráno, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

35 zaciPrázdniny jsou pryč, učitele, žáky i jejich rodiče čeká další desetiměsíční maratón. Právě dneškem začal nový školní rok 2013-2014. A zároveň pro vedení jednotlivých škol každoroční boj o hospodárnost provozu. Večerník během minulého týdne zjišťoval, kolik vlastně stojí provoz jednotlivých základních škol v Prostějově. A dozvěděl se velmi zajímavá čísla. Školy jsou totiž závislé na příspěvcích od státu i svého zřizovatele, tedy magistrátu města. A s obdrženými miliony korun si musí vystačit. Není proto divu, že každým rokem všechny bojují o každého žáka, protože právě od jejich počtu jsou odvislé již zmíněné dotace...

 „Školy jsou financovány ze dvou zdrojů podle své velikosti a podle počtu žáků. Zatímco větší část financí jde ze státního rozpočtu a je určena především na platy zaměstnanců a také na pomůcky pro žáky, z městského rozpočtu jsou pak hrazeny energie, opravy, údržba, nákupy materiálového vybavení, čistící prostředky a podobně,“ vysvětluje Večerníku Ivana Hemerková, náměstkyně primátora zodpovědná za školství v Prostějově.

„Město jako zřizovatel základních škol tedy hradí provozní náklady. Ty jsou každoročně řešeny s řediteli a jsou vesměs stejné. Rok od roku se navyšují jen tím, jak se zvedají ceny energií. Dotace města jsou současně ale přísně vázány, takže pokud škola nějaké finanční prostředky ušetří, musí je vrátit do městského rozpočtu,“ uvedla náměstkyně primátora. „Co se týká příjmu ze státního rozpočtu, tady jsou dotace odvislé od počtu zaměstnanců školy, ale především od počtu žáků. A to je záležitost, kterou se veřejnosti a hlavně rodičům snažíme vysvětlit. Právě řada rodičů by si přála, aby ve třídách bylo méně žáků, čímž by se podle nich zkvalitnila výuka. Jenomže málokdo si uvědomuje, že pokud by se snížil počet dětí ve třídách a tím i na celé škole, snížil by se rapidně i příjem tohoto školského zařízení! Existuje tady totiž jednoznačná přímá úměra mezi množstvím žáků a penězi. Jasně, ideální by bylo, kdyby do každé třídy chodilo maximálně dvacet dětí, ale tím by se škola dostala do existenčních potíží...,“ argumentuje Ivana Hemerková.

35 grafKdyž porovnáme příjmy prostějovských škol, jednoznačně nejlépe je na tom Reálné gymnázium a Základní škola města Prostějova ve Studentské ulici.  Od státu dostala pro následující školní rok přes 32 milionů korun, město pak přidalo dalších bezmála pět milionů. Hned v těsném závěsu je Základní škola Jana Železného a ZŠ Palackého. „To, že tyto školy dostávají nejvíce peněz ale neznamená, že jsou nejlepší a nejúspěšnější. Jsou prostě největší,“ uzavřela toto téma náměstkyně primátora statutárního města Prostějova Ivana Hemerková.

Tak děti, ať vám to nejen v ten první školní den vyjde!


 

Ve Vřesovicích otevřeli Radostnou školičku

První školní den je pro všechny prvňáčky skutečným svátkem. Na novou cestu za vzděláním nastoupily ve Vřesovicích nejen děti, ale celá škola...  V této obci ji totiž otevřeli po dlouhých osmadvaceti letech. V pondělí do ní nastoupilo celkem 14 žáků. 

Téměř každá z obcí bojuje s úbytkem obyvatel, odchodem mladých lidí a následným  nedostatkem dětí. Ve Vřesovicích jdou proti tomuto trendu. Do nové školy zde dnes nastoupí jedenáct prvňáčků a tři druháci. Malé děti se tak vyhnou každodennímu nepohodlnému dojíždění do Prostějova.


 

Policie bude hlídat přechody

Policie České republiky i strážníci Městské policie v Prostějově se v prvních dnech nového školního roku postarají o bezpečnost dětí při jejich cestě do školy i zpátky domů. „Strážníci v ranních i odpoledních hodinách obsadí třináct přechodů pro chodce, zvláště v blízkosti základních škol. Děti jsou po prázdninách roztěkané a nedávají tolik pozor, od toho tady budou strážníci, aby pohlídali jejich bezpečný přechod přes silnici a také řidiče, aby si také dávali větší pozor,“ uvedla Jana Adámková z Městské policie v Prostějově. „Od pondělka se bude policie z důvodu začátku školního roku zaměřovat na děti a jejich přecházení přes vozovku. Celý týden bude také v Olomouckém kraji probíhat celorepubliková dopravně bezpe-čnostní akce pod názvem „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Policisté u vybraných přechodů v blízkosti škol budou celý týden malým žákům vysvětlovat jak správně přecházet vozovku,“ potvrdila aktivitu také Policie ČR její krajská mluvčí Irena Urbánková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...