Dobré ráno, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V sobotu večer, kdy vznikala tato speciální strana PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, bylo v České republice potvrzeno jednadvacet případů nákazy koronavirem. Nový fenomén této doby bohužel vyvolává paniku i v Prostějově, podle odborníků ale zcela zbytečnou. Vždyť se jedná o jiný, byť agresivnější druh chřipky. Přesto někteří lidé berou útokem supermarkety a skupují základní potraviny. Pravdou je, že dle posledních zpráv bylo v Olomouckém kraji testováno na koronavirus devět osob a všechny s negativním výsledkem. Tři testovaní lidé jsou pak přímo z Prostějovska!

Panika hned na úvod týdne. A nepřesné informace...
Minulé pondělí 4. března v odpoledních hodinách přinesl Večerník na svých internetových stránkách exkluzivní informaci z prostějovské nemocnice, kde byli na koronavirus testovaní první dva lidé. Informaci si ještě do večera přečetlo více jak šestnáct tisíc čtenářů a server www.vecernikpv.cz měl co dělat, aby udržel nápor dalších zvědavců. Nakonec si zprávu přečetlo takřka třicet tisíc čtenářů! Druhý den ráno jsme chtěli znát podrobnosti a tak se neprodleně obrátili na tiskovou mluvčí nemocnice Radku Miloševskou. „Popravdě řečeno nevím, kde vznikly fámy o tom, že v naší nemocnici byli hospitalizování dva lidé, kteří čekají na výsledky testů na koronavirus. V tuto chvíli na našem infekčním oddělení není nikdo s podezřením na toto virové onemocnění. Aktuálně je pravda pouze v tom, že hygienici indikovali domácí karanténu u dvou osob z Prostějova, které se o víkendu vrátily z Itálie. A to pouze z preventivních důvodů. Nemocnice u nich krevní testy neprováděla, tito dva lidé nemají zatím žádné příznaky onemocnění koronavirem,“ sdělila v úterý ráno Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov. I tato uklidňující zpráva vzbudila velký zájem, návštěvnost opět atakovala pětimístnou hranici.
O to větší překvapení vzbudila aktualizace od krajských hygieniků, která spatřilo světlo světa ještě tentýž den. „Dva lidé z Olomouckého kraje se museli podrobit testu, který v úterý večer vyloučil nákazu novým typem koronaviru. Jde o manželský pár z Prostějovska, který se nedávno vrátil ze severní Itálie. Muž i žena trpí příznaky akutního respiračního onemocnění, které má lehký průběh. Výsledky vyšly negativně,“ sdělila ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová. Jak dodala, manželé s podezřením na koronavirus přijeli z Milána. Po návratu byli v domácí karanténě a nastaly u nich zdravotní problémy.
Večerník konfrontoval toto vyjádření s předchozími informacemi od mluvčí prostějovské nemocnice. „Nejsem si vědoma, že bych provedení odběru vzorků u dvou osob vyvrátila či potvrdila. Snažila jsem se vám vysvětlit, jak jsou procesy nastaveny mezi jednotlivými organizacemi. Dle dohody s krajskou hygienickou stanicí přenechám komentář ohledně počtu provedených vzorků právě této instituci, neboť právě KHS rozhoduje o indikaci laboratorních odběrů a má tak k dispozici skutečně aktuální a validní data. Znovu ale zdůrazňuji, že na infekčním oddělení Nemocnice Prostějov není v tuto chvíli hospitalizován žádný pacient s podezřením na onemocnění COVID-19 a ani zde letos žádný takový klient neležel,“ shrnula děj událostí i aktuální stav v pátek odpoledne Radka Miloševská.

Testován byl i třetí Prostějovan
U dvou případů osob z Prostějovska testovaných na koronavirus ale během uplynulého týdne nezůstalo. Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje ve čtvrtek informovala o třetím případu. Právě v tento den byl testovaný muž z Prostějovska, u něhož bylo kvůli anamnéze rozhodnuto o provedení testu kvůli podezření na koronavirovou infekci. „Byl proveden další stěr, jedná se o muže z Prostějovska, a výsledek je taktéž negativní,“ potvrdila Růžena Halířová, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje
Stejný závěr přinesla vyšetření u všech doposud testovaných osob z Olomouckého kraje. „Odběry biologického materiálu na test Covid-19 byly provedeny celkem u devíti osob. Všechny testy, které doposud proběhly, byly negativní. V kraji byla nařízena karanténa čtyřem osobám,“ doplnila Halířová aktuální informace ze sobotního rána.

„Nepodléhejte panice,“ vyzývá primátor Prostějova
Primátor statutárního města Prostějova František Jura svolal v pondělí 2. března jednání Bezpečnostní rady ORP Prostějov kvůli řešení aktuální situace ohledně šíření koronaviru. Na schůzce se probíraly otázky připravenosti správního území na případný boj s nákazou. „Na základě všech dostupných informací, spolupráce s kompetentními orgány, především s hygienickou stanicí, bychom tímto chtěli apelovat na všechny obyvatele Prostějova a ostatních obcí, aby zbytečně nepodléhali panice. Ve spolupráci se zmíněnými orgány děláme vše pro to, abychom předešli šíření nákazy,“ uvedl primátor Jura. „O navržených opatřeních, které Bezpečnostní rada navrhla, budeme průběžně informovat na webových stránkách a podrobnosti budou poskytovány i v dalších médiích. Lidé by také měli pečlivě zvážit doporučení Ministerstva zahraniční týkající se výjezdů do zahraničních oblastí, v nichž už byla nemoc prokázána, a dále se striktně držet doporučení krajské hygienické stanice,“ uzavřel první muž radnice.

Nemocnice obnovila zákaz návštěv
Po epidemii běžné chřipky zrušila prostějovská nemocnice předminulý týden zákaz návštěv. Hrozba koronaviru však vedení špitálu přiměla k tomu, aby zákaz znovu obnovilo. „Z preventivních důvodů se nemocnice Středomoravské nemocniční v Prostějově, ale také Přerově a ve Šternberku rozhodly s účinností od středy 4. března vyhlásit plošný zákaz návštěv. Jde o preventivní opatření, jehož platnost bude ukončena neprodleně po zlepšení epidemiologické situace. Děkujeme za pochopení všem pacientům i jejich příbuzným a věříme, že v krátké době bude jejich kontakt opět možný v neomezeném rozsahu,“ upozorňuje Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel. Zákaz návštěv vyhlásila také ředitelka Helena Vránová v prostějovském Centru sociálních služeb v Brněnské ulici, stejně je na tom například i Domov důchodců v Nerudově ulici.

Drsné nařízení vlády
Během uplynulého víkendu přišla vláda České republiky se zásadním vyjádřením. „S okamžitou platností se nařizuje všem českým občanům, kteří se od sedmého března vrátí z pobytu na území Itálie, aby bezprostředně po návratu oznámili tuto skutečnost svému praktickému lékaři, a to bez osobního kontaktu,“ uvedl premiér Andrej Babiš s tím, že lidé mají psát nebo volat. Lékař následně situaci vyhodnotí a nařídí dvoutýdenní karanténu. „Za její porušení hrozí pokuta až tři miliony korun,“ hrozí premiér, který doplnil, že lidé v karanténě mají nárok na nemocenskou. Také vyzval zaměstnavatele, aby vycházeli vstříc zaměstnancům a umožnili jim práci z domova. Stát je podle Babiše připraven obratem vytvořit programy pro kompenzaci ztrát podnikatelů v souvislosti s opatřeními, které kvůli koronaviru vyhlásil.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...