Dobré dopoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

34 rondelTomu se říká kolotoč! Dlouho naplánovanému rondelu ve tvaru elipsy na Poděbradově náměstí ještě nedávno zvonil umíráček. Proti tomuto dopravnímu opatření totiž protestovalo tucet dotčených stran - včetně hasičů, lékařů záchranky i policie! Vydání stavebního povolení se tak zdálo úplně nemožné a město tudíž začalo počítat s úspornější variantou úpravy přehlcené křižovatky formou vybudování odbočovacího pruhu směrem do Žeranovské ulice. Nyní to ale vypadá na jeden velký obrat...

„Pouhé vybudování odbočovacího pruhu do Žeranovské ulice je sice levné řešení, ale naprosto nic neřešící. Rada města ho sice schválila, ovšem při jednání, kterému jsem vzhledem ke své dovolené nebyl přítomen. Jakmile jsem se dozvěděl, že rondelu na Poděbradově náměstí zvoní hrana, začal jsem se všemi, kteří se proti této stavbě postavili, intenzivně jednat,“ nastínil Večerníku start otočky o stoosmdesát stupňů Zdeněk Peichl, prostějovský radní a předseda dopravní komise města.

Podle něho je problém i v osobě projektanta elipsovitého rondelu. „Bohužel, byl vybrán ve veřejné soutěži jako nejlevnější a v současné době je také pro něho mnohem pohodlnější vyprojektovat pouze odbočovací pruh než řešit rondel s řadou námitek.

A vůbec ho netrápí, jak my všichni budeme po Prostějově jezdit auty a jak se vyřeší svízelná dopravní situace na Poděbradově náměstí,“ postěžoval si Peichl. On sám začal jednat nejdříve s hasiči a lékaři od záchranky, kteří proti rondelu na Poděbradově náměstí nejvíce protestují. „Záchranáři převážně argumentují tím, že při výjezdu ze své základny ve Wolkerově ulici a spuštěných červených světlech u jejich brány se zablokuje rondel vozidly a oni nebudou moci vjet do Brněnské ulice. Částečně mají pravdu, ale toto všechno se dá jednoduše řešit. Například ponecháním všech semaforů u vjezdů na budoucí rondel, které v případě nutnosti automaticky vjezd na kruhovou křižovatku zablokují a tímto ji ponechají volnou. Hasiči s tímto řešením souhlasili,“ usmál se šéf dopravní komise Rady města Prostějov, který se připravuje i k jednání s obyvateli přilehlých nemovitostí, jenž se obávají nadměrného hluku a porušení statiky budov. „Hygienici nám výstavbu rondelu povolili a to je pro nás záruka toho, že limity hluku nebudou překročeny. Tímto bychom chtěli uklidnit občany bydlící na Poděbradově náměstí,“ dodal radní Peichl.

„Rada města na základě těchto skutečností nakonec změnila názor a nechala zpracovat dva na sobě nezávislé oponentní posudky oproti názorům současného projektanta. A já věřím tomu, že se tak znovu vrátíme k možnosti realizace tohoto rondelu na Poděbradově náměstí. Jak členové dopravní komise, tak nakonec i rada města zastávají nyní stejný názor. A to ten, že všemi hlasy chceme rondel, nikoliv jen jeden odbočovací pruh,“ ujistil Večerník v jasné stanovisko povolaných Zdeněk Peichl. „A určitě to nevzdáme,“ uzavřel toto téma.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...