Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram


35 krasice_pesV onen osudný datum 21. srpna v noci bylo v Krasicích znovu pořádně rušno. A to i přesto, že naštěstí žádné sovětské tanky přesně po pětačtyřiceti letech nepřijely... Žár byl ale vidět i tak široko daleko. V domě v ulici J. V. Myslbeka číslo 10 totiž začalo během středeční noci hořet.

A nebýt všímavého souseda, už tak nemovitost v dezolátním stavu mohla lehnout popelem. Majitel domu se nejdříve právě za pomoci sousedů snažil oheň zkrotit sám, z plamenů a zadýmeného domu dokázal vynést svého psa, jeho samotného ale odvezla sanitka do nemocnice. Zaplaťpánbů jen s lehkým zraněním, které lékařům umožnilo, propustit jej ještě

 

v závěru uplynulého týdne do domácího léčení. Večerník šel po stopách ničivého požáru, bohužel samotného majitele domu se nám zastihnout nepodařilo...

Jak se tedy vše seběhlo? „Těsně před půlnocí mě probudil silný zápach. Když jsem se podíval z okna, viděl jsem, jak sousedovou střechou prostupuje hustý dým a tu a tam i menší plamínky,“ svěřil exkluzivně Večerníku Jiří Šťastník, který bydlí ve vedlejším domě. A protože je strážníkem Městské policie v Prostějově, věděl, co má v tu chvíli dělat. „Zavolal jsem hasičům i svým kolegům ve službě a vydal jsem se na pomoc sousedovi. Přelezl jsem jeho plot a snažil se ho najít. Byl uvnitř a řekl mi, že zapomněl puštěný vařič, od kterého chytly hadry a papír, co měl okolo. Interiér už byl značně zakouřený a plameny se začaly šířit až ke střeše. Vzbudil jsem proto všechny sousedy, společně jsme pak natahali k domu zahradní hadice a začali požár hasit. Majitel pan Živníček se pak na chvíli ztratil, až po chvíli vyběhl z baráku se svým bernardýnem, kterého zachránil na poslední chvíli,“ popsal nám vzrušené okamžiky středeční noci Jiří Šťastník.

„Oznamovatel pět minut po půlnoci v hovoru popsal viditelné hořící trámy na jednom z rodinných domků. Realita na místě byla ale složitější - hořící místnosti se spoustou různého uskladněného materiálu s prohořením do střechy budovy,“ poznamenal Zdeněk Hošák, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje s tím, že se nejednalo o žádný tuctový zákrok.

Ostatně na místo se sjely tři jednotky hasičů, profesionálové z Prostějova a dobrovolníci z Vrahovic a Kostelce na Hané. „Hasiči provedli postupné rozebrání požárem zasažených míst a dohledání ohnisek požáru. Zhruba dvě hodiny pokračovali v celkové likvidaci požáru. Co je jeho příčinou, stejně jako rovněž i výše škody je v současnosti v šetření,“ dodal mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Podle informací Večerníku jsou finanční následky předběžně odhadovány na několik stovek tisíc korun. Důležitější je ovšem skutečnost, že majitel domu sice utrpěl menší popáleniny na rukou, na místě byl ošetřen a poté transportován k další péči do nemocnice, ale dnes by měl být již v pořádku. „V noci z úterý na středu k nám do prostějovské nemocnice přivezli šedesátiletého muže s menšími popáleninami a dýchacími cestami zasaženými zplodinami kouře. Muž byl ošetřen a po čtyřiadvacetihodinové hospitalizaci propuštěn domů,“ informovala Večerník Hana Szotkowská, mluvčí prostějovské nemocnice patřící pod skupinu AGEL.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...