Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

34 autobusZdá se to neuvěřitelné, ale městskou hromadnou dopravu využije každoročně přes tři a půl milionu Prostějovanů! Rekordem je rok 2006, kdy si lístek či průkazku do „pouličky“ zakoupilo 3 832 000 lidí! Jenomže celá věc má jeden háček. MHD je pro provozující společnost FTL nadále vysoce ztrátová, ročně se jedná v průměru o osmnáct milionů korun... Tuto částku musí každoročně „zacálovat“ z městské kasy prostějovský magistrát. „Jde o významnou položku rozpočtu, ale když chceme něco udělat pro lidi, nesmíme se dívat jen na ekonomiku,“ komentuje každoroční úhradu prokazatelné ztráty v MHD Alena Rašková, náměstkyně primátora statutárního města Prostějova.

„Zhruba osmnáctimilionovou částku platíme každoročně z rozpočtu města společnosti FTL podle předpisu a platných směrnic jako rozdíl mezi jejich náklady a příjmy společně s přiměřeným ziskem. Je to opravdu hodně peněz, na druhé straně úroveň městské hromadné dopravy je relativně dobrá. Netvrdím, že některé věci by nemohly být v MHD lepší, dokonce vnímám i to, že občané si kolikrát stěžují na dlouhé intervaly mezi příjezdy a odjezdy jednotlivých linek. Je to vždy otázka hledání určitého kompromisu. Městská hromadná doprava má v Prostějově už dlouhá léta zavedený systém a každý zásah do tohoto systému může znamenat určité dopravní problémy. Nebo pokud bychom měli navýšit počet autobusů a linek, jednalo by se každopádně i o navýšení nákladů,“ uvedl pro Večerník Miroslav Pišťák, primátor statutárního města Prostějova. 

34 grafNa druhé straně nelze přehlédnout fakt, že spousta městských linek jezdí takřka prázdných, zejména ve večerních nebo časných ranních hodinách. Proč tedy nejsou zrušeny, aby město ušetřilo? „To je skutečně problém. Na druhé straně by se v tu ránu ozvala spousta lidí, že se kvůli zrušení linek nedostanou v noci z práce domů nebo naopak brzy ráno do zaměstnání. Skutečně netuším, kolik občanů Prostějova potřebuje jet v jedenáct v noci domů nebo ve čtyři ráno do práce. Ale i kdyby to mělo být jen pár lidí, městská hromadná doprava má zajišťovat dopravní obslužnost v průběhu celého dne,“ argumentuje poměrně logicky primátor, který je sám znám tím, že na cestu do práce i z práce využívá výhradně městskou hromadnou dopravu. „Já osobně jsem s její úrovní spokojen. Jezdím zpravidla pětkou, dvojkou nebo dvaatřicítkou, občas si vyzkouším čtyřku. Ovšem to, že jsem spokojen já, to ještě neznamená, že jsou zákonitě spokojeni všichni. Jednu výtku ale mám, která s městskou hromadnou dopravou souvisí. Jde o chodník na zastávce v Plumlovské ulici u Hané. Dlažba je v zoufalém stavu, a aniž bych vyžadoval protekci, bude potřebovat co nejdříve spravit,“ usmál se Pišťák.

Primátorovi Večerník položil ještě otázku, zda město neuvažuje o zvýšení jízdného, které je dnes v prostějovské MHD devět korun a je nejnižší v celém Olomouckém kraji. „O zvýšení jízdného skutečně neuvažujeme. Víte, ono každé zdražení nemusí znamenat zkvalitnění služeb a navíc si myslím, že koruna nebo dvě na jedné jízdence nemusí automaticky snížit onu prokazatelnou osmnáctimilionovou ztrátu, kterou musíme z rozpočtu každý rok hradit,“ uzavřel toto téma primátor Miroslav Pišťák.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...