Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

34 cikani2{jcomments off}Aniž bychom současnou situaci chtěli přirovnávat k událostem v Českých Budějovicích, Varnsdorfu či Šluknově, není možno nevidět, že i v Prostějově přihořívá v otázce nezvladatelnosti Romů a především jejich nevybíravého až agresivního chování ve společnosti. „Když je vidím, raději přejdu na protější chodník,“ svěřila se Večerníku například mladá žena, která pochopitelně nechtěla být jmenována.

Násilí romských spoluobčanů okusili během posledních dnů na vlastní kůži také dva občané Prostějova. Totálně s nervy v kýblu je už sedmačtyřicetiletá žena, kterou nedávno dva snědí týpci přepadli a oloupili na parkovišti mezi Wolkerovou a Komenského ulicí. Jednoho z pachatelů kriminalisté dopadli, i díky tomu, že oběť přepadení jej odvážně identifikovala. Ale to zřejmě neměla dělat! Pachatel, kterého po jeho přiznání policie pustila na svobodu, si ženu společně se svými kumpány podal v baru v Dolní ulici.

„Řvali na mě, že jsem bílá svině a že za to udání mi vyvraždí celou rodinu. Moji dceru jedna z cikánek uhodila do obličeje,“ postěžovala si Večerníku žena, kterou pár dní před tímto incidentem stejný cikán přepadl a oloupil.

Obětí cikánského teroru se uprostřed minulého týdne stal i mladý muž, který zprvu poklidně nakupoval u Kauflandu. Protože jako správný chlap se zastal okradené paní a následně své přítelkyně, banda Romů se do něj pustila jako utržená z řetězu! „Dostal jsem pěstí, pak mi ještě prokopli auto,“ poskytl Večerníku exkluzivní vyjádření napadený muž.

Co je nejen na těchto událostech taktéž zarážející není jen agresivita Romů, ale i totální bezohlednost spoluobčanů, kteří v podobných situacích mají převážně na očích slepecké brýle. Lidé, nebuďme přece tak chladní, nikdy nevíte, kdy budeme potřebovat pomoct my sami...

ŽENA PŘEPADENÁ CIKÁNY JE V NEBEZPEČÍ

„Označila jsem pachatele, teď mi vyhrožují vyvražděním rodiny,“ svěřila se Večerníku

V nezávidě-níhodné situaci se ocitla žena, kterou 10. srpna v noci na parkovišti mezi Wolkerovou a Komenského ulicí přepadli a oloupili dva Romové. Přestože policie už jednoho ze snědých darebáků dopadla a usvědčila, přepadená je v nebezpečí stále. A nepomohlo jí ani to, že zadrženého devatenáctiletého pachatele znala a identifikovala. Právě naopak, paradoxně jí to uškodilo. Cikán je totiž na svobodě a teď jí vyhrožuje smrtí! Bezradná žena, která si pochopitelně nepřála být jmenována, tak kontaktovala Večerník, aby na situaci upozornila...

„Neštěstím pro mě je, že jak pachatel, tak i jeho známí a blízcí kumpáni bydlí kousek ode mě. Michal Holomek mě dobře zná, dokonce se mnou mluvil, prý se spletl a v onu noc mě přepadl nedopatřením! Krátce po loupeži za mnou přišla jeho známá, že mi ukradenou kabelku s mobilem a doklady vrátí. To se taky i stalo, později za mnou byl i sám Michal, omlouval se mi, a že mi vrátí i těch šest stovek, co jsem měla v peněžence. Jenom prý abych ho neudávala. Když mě ale policie vyslýchala, identifikovala jsem ho,“ popsala žena Večerníku události těsně po loupeži, jejíž se stala obětí.

34 auto„Hned v úterý si tak pro něho přišla kriminálka, ale odpoledne ho pustila na svobodu. Večer jsem šla s manželem a dcerou si sednout do zahrádky u restaurace v Dolní ulici. Nechtěla jsem, je to místo, kde se scházejí cikáni, ale manžel mě přemluvil, ať se prý nebojím. Asi v devět hodin večer okolo prošel Michal, snažila jsem si ho nevšímat. Pak se ale přiblížil ke mně a zařval, ať jdu s ním ven před restauraci. Manžel mu řekl, že jestli má problém, ať ho řekne před svědky, neboť já s ním nikam nepůjdu. No a v tom to začalo. Manželovi nadal do hajzlů a ať se do toho neplete. Slovně se pustil i do mě, prý jsem bílá svině, a že jsem ho udala policajtům. Najednou se za ním objevilo dalších osm nebo deset Romů, včetně jeho kamarádky, které říkají Boryna. Ta byla úplně nepříčetná! Křičela na mě, že jsem mrtvá, že dostanu od ní ránu, až zemřu a zabije mě i celou rodinu. Moje dcera se mě snažila zastat a vyzvala Romku, aby mě nechala na pokoji. Odpovědí byla rána pěstí do obličeje,“ postěžovala si žena z Prostějova.

Její manžel okamžitě zavolal městskou policii. „Strážníci přijeli na místo rychle, ale protože potyčka už přerůstala v pořádnou bitku mezi cikány samotnými, zavolali si na pomoc státní policisty. Tím se vše uklidnilo a já jsem s rodinou odešla na policii nahlásit napadení a vyhrožování. Bohužel, řekli mi, že tuto záležitost Policie ČR řešit nebude, že je to v kompetenci městské policie a vyšetřovat se to bude jako přestupek. Nepomohlo ani to, že jsem policisty upozornila na to, že napadení a vyhrožování souvisí s mým přepadením z předchozí sobotní noci,“ neskrývala rozčarování nešťastná žena. „Z toho jsem vážně hodně rozčarovaná, mám obrovský strach! Manžel mě teď denně doprovází do práce a večer pro mě zase přijde. Můj zaměstnavatel se také nabízí, že mě bude domů vozit autem. Mám obavy o život všech členů rodiny, bohužel nemám nikde zastání,“ řekla smutně žena, která se v těchto dnech bojí chodit sama po ulici.

K překvapení Večerníku má policie k celé záležitosti neutrální post. „Co se týká incidentu, na který se dotazujete, Policie ČR nemá žádný podnět. Incident skutečně řeší pouze Městská policie v Prostějově. Svůj dotaz tedy směřujte přímo na ni,“ odpověděla nám Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci. „Mohu potvrdit, že incident v restauraci v Dolní ulici řešíme jako přestupek proti občanskému soužití. Je zaprotokolováno slovní napadení rodiny, kterou uvádíte. Fyzické napadení nebylo potvrzeno,“ uvedla tisková mluvčí Městské policiev Prostějově Jana Adámková.

„Ne, jasně jsem strážníkům i státním policistům vypověděla, že dcera dostala pěstí do obličeje a Romové nás rasisticky uráželi a vyhrožovali zabitím,“ opáčila žena, která se tak ze zoufalství obrátila na naši redakci.

Otázkou také je, proč vůbec devatenáctiletý Michal H. byl po loupežném přepadení, které spáchal, propuštěn na svobodu. „Bylo zahájeno trestní stíhání pro zločin loupeže u devatenáctiletého muže z Prostějova, které je vedeno na svobodě. Po provedení procesních úkonů nebyly shledány důvody vazby uvedené v trestním řádu. Obviněný s policií spolupracoval a k činu se plně doznal.

V obecné rovině lze uvést, že pokud v průběhu vyšetřování nastanou skutečnosti k tomu, aby byl dán podnět k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby, policejní orgán tak učiní.

K dnešnímu dnu v souvislosti s tímto případem neevidujeme ale žádné oznámení týkající se případného vyhrožování,“ trvá si na svém mluvčí policie Olomouckého kraje Irena Urbánková.

Kde je tedy pravda? Večerník bude případ i nadále podrobně sledovat!

Zastal se přítelkyně, zmlátila ho romská přesila


Tomu se říká klasická cikánská „férovka“! K dalšímu konfliktu společnosti s, tentokrát mezi skupinou Romů a osamoceným mužem došlo uplynulou středu před Kauflandem. Na Martina Krupičku se tu v podvečer 21. srpna sesypala asi desítka Romů a několik žen. Po spoustě nadávek a ran pěstmi odjížděl z nákupu od marketu s modřinami po těle a prokopnutým autem. To vše jen proto, že nebyl lhostejný k tomu, co se kolem něj děje. Policii se však rozhodl nevolat. V každém případě však zaslouží uznání...

Něco podobného se totiž může stát každému z nás. Jen málokdy se však najde někdo, kdo by nám  při hádce s přesilou Romů či bílých výtržníků pomohl. „Byl jsem kupovat kytku v květinářství sídlícím v Kauflandu. U vchodu byla nějaká starší žena, která snad byla okradená. Strhla se hádka mezi ní a postávající skupinou Romů, do které se vložil jeden muž. Ochranka tam nebyla, tak jsem mu šel pomoci. Už padaly hodně ostré nadávky, k bitce však nakonec nedošlo. Když se situace uklidnila, vrátil jsem se do květinářství, abych zaplatil,“ svěřil se Večerníku s nemilým prožitkem Martin Krupička. Jenže, omyl, tím to celé neskončilo...

Šestatřicetiletý muž se i s kytkou v ruce vydal za svojí přítelkyní, která jej čekala v autě na parkovišti. Jako na potvoru se však romští výtržníci z Kauflandu přesunuli právě k jeho vozu. „Když mě zmerčili, měli nějaké poznámky. Ignoroval jsem je, normálně jsem nasedl a chtěl odjet. V tom se jeden z nich rozběhl a kopl do auta takovou silou, že prokopl karoserii. Měl jsem si to snad už nechat jen tak líbit?! Vyskočil jsem proto ven a začal se s nimi přetahovat. Jenže oni se na mě rázem sesypali jako vosy, v tu chvíli jich kolem mě mohlo být tak dvacet včetně žen. Byli sice celkem malí, ale i tak to pro mě nedopadlo právě dobře. Jsem dokopaný, a přestože to není nic hrozného, neboť se mi podařilo jakž takž udržet na nohách, příjemně mi není ještě teď,“ popisoval nám Martin K. dění o den později. „Moje přítelkyně mezitím obíhala jednotlivé Romky a společně se snažily celou situaci uklidnit. Nakonec jsem od Kauflandu odjížděl nejen s prokopnutým autem, ale i s několika modřinami.“

Z celé rvačky nechce dělat velkou aféru, věc ani neohlásil na policii. „Oprava auta mě přijde na dva tisíce,  modřiny se zahojí. Nejvíce mě ale štve, že se to příště může stát někomu jinému a nikdo se proti tomu neozve...,“ uzavírá Krupička, podle něhož incident viděla řada lidí, ale nikdo se jej nezastal!

Z důvodu množících se rasistických příspěvků bylo diskuzní fórum zrušeno!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...