Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Je to všude kolem nás. Učitelé si s problémovými žáky nevědí rady, neboť nemají žádné možnosti, jak proti nim zasáhnout. Jeden zásadní případ řešili v loňském roce na RG a ZŠ města Prostějova. Žák se zálibou ve všem, co souvisí s armádou, s pilou v ruce ohrožoval učitele a řval, že všechny podřeže. Zatímco agresivní chlapec již přešel na školu mimo Prostějov, jeho případ by mohl přispět k potřebné změně zákona. Rozplyne se tedy tento Stín minulosti, nebo naopak akutně hrozí riziko, že se promění v hrůzu budoucnosti?


Žák přešel na jinou školu, řešil ho i Babiš

Kauza, kvůli které vloni na chodbách školy i před její budovou hlídkovali policisté a rodiče se báli posílat na Reálné gymnázium své děti, zajímala při nedávné návštěvě Prostějova i premiéra České republiky Andreje Babiše. „Proboha, co to zde máte za hrůzu? A mezi dětmi,“ pronesl před primátorem Jurou ministerský předseda. Radními byl ujištěn, že vzniklá opatření by měla celou situaci uklidnit. Tak snad tomu tak skutečně bude...
Celou situaci s agresivním osmákem loni v Prostějově monitorovali policisté, kteří hlídkovali před školou a měli i dozor na chodbách. Přesto to dlouho vypadalo, že všichni čekají, až se něco stane. I proto mnozí z rodičů odmítali své potomky posílat do školy. Po dlouhých týdnech nejistoty byl chlapec umístěn do Diagnostického ústavu v Olomouci. Do prostějovské školy se již nevrátil, jeho otec zaměstnaný v Armádě ČR se rozhodl ji vyměnit za jednu z vesnických škol.
„Přišlo mi, že se pak zklidnil a začal být zase normální. Už nemluvil jen o alkoholu, drogách a zbraních jako předtím,“ prozradil nám jeden z lidí, kteří uvedeného žáka dobře znají.
Přestože všichni věří, že by se vše mohlo v dobré obrátit, jisté to zcela není. „Přijmi výzvu a šokuj sám sebe,“ zní nápis u obrázku, na němž mladík pózuje s pistolí mířící do objektivu. Objevit se dá na facebookovém profilu čerstvě patnáctiletého žáka. Tam lze najít i snímek „pracovního stolu“, na němž leží nejrůznější střelné zbraně. Pravděpodobně se přitom jedná o jejich airsoftové verze, které však lze dle zákona vlastnit až od 18 let. Osoby mladší je smí používat pouze se souhlasem a pod dohledem rodičů.
Celý případ agresivního chování na prostějovské škole by v budoucnu mohl přispět ke změně systému. Při návštěvě Prostějova se totiž o něm dozvěděl premiér Andrej Babiš s tím, že podobné potíže trápí učitele napříč Českem. Školy přitom nemají mnoho šancí, jak zasáhnout. To ostatně připustil i současný ministr školství, který v této souvislosti chystá změnu zákona. Zda se tím ovšem něco vyřeší, zůstává velkou otázkou.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...