Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

„Za blbost se platí!“ Přesně tohle má černé na bílém potvrzeno Daniel Vlachynský, který se už před více jak dvěma roky porval na diskotéce v Otaslavicích. Urostlý a svalnatý muž svoji oběť povalil, zaklekl a následně jí zasadil několik silných ran do obličeje. Napadený po brutálním útoku skončil v bezvědomí se zlomeným nosem, zraněnou čelistí a zlomenou spodinou očnice. Už loni v únoru prostějovský soud Vlachynského podmíněně odsoudil na tři roky. Ten se proti rozsudku odvolal. Přesto dlouhý STÍN MINULOSTI mladého muže nakonec stejně dohnal: po pravomocném rozhodnutí soudu musel jedenatřicetiletý muž opustit řady Policie ČR a následně také armády...

Ke rvačce před sokolovnou v Otaslavicích došlo 18. června 2017. Celým případem se díky velké iniciativě příbuzných oběti zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), žalobu následně podal krajský státní zástupce. Soudní dokazování bylo velmi podrobné a pečlivé. Porota loni v únoru došla k závěru, že brutálním útočníkem byl Daniel Vlachynský. Zásadní roli přitom kromě výpovědí řady svědků sehrály také kamerové záznamy, které zachytily nejen samotnou rvačku, ale i agresivní chování obžalovaného v průběhu celého večera. Ten po útoku od zraněného odkráčel a o jeho stav se vůbec nezajímal.
Když došlo na soudní jednání, Vlachynský tvrdil, že se do rvačky vlastně dostal jen tím, že roztrhával peroucí se lidi. Jeden z bitkařů prý od někoho dostal pěstí do obličeje, zavrávoral a spadl, přičemž na sebe strhl i dnes již bývalého policistu. Ten se prý chtěl vymanit z jeho sevření, a proto jej udeřil do hrudníku. Takové historce ale Okresní soud v Prostějově neuvěřil a Vlachynského potrestal „podmínkou“.
Tím to ovšem celé neskončilo, obžalovaný se proti rozsudku odvolal. Krajský soud v Brně poté verdikt skutečně zrušil, protože obhajoba dodala znalecký posudek z biomechaniky. Ten původně vyzníval ve prospěch Vlachynského. Krajský soud proto nařídil, aby se provedla rekonstrukce na místě činu a aby znalec byl důkladně vyslechnut.
Druhé hlavní líčení se konalo loni v září, nové důkazy však do případu nakonec nic nového nevnesly. „Znalec před soudem své závěry korigoval nebo z nich zcela ustoupil,“ vyjádřil se pro Večerník soudce Petr Vrtěl, který tak neměl důvod svůj původní rozsudek měnit.
Přestože se Daniel Vlachynský proti verdiktu opět odvolal, tentokrát již neuspěl. „Krajský soud v Brně na svém jednání 21. listopadu 2019 zcela zamítl odvolání obžalovaného a potvrdil původní rozsudek za těžké ublížení na zdraví. Ten zní na tři roky s podmíněným odkladem na 3,5 roku spojený se stejně dlouhým zákazem navštěvovat společenské akce. Zároveň musí obžalovaný zaplatit zdravotní pojišťovně náklady spojené s léčením poškozeného a dále mu uhradit nemajetkovou škodu,“ prozradil Vrtěl.
Rozsudek je již pravomocný. Pro Vlachynského, který působil jako osobní strážce ministrů vnitra Milana Chovance či Lubomíra Metnara, to znamenalo konec nejen u policie. „Plně si uvědomuji, že to pro něj bude nejcitelnější trest, neboť si na své dosavadní kariéře velmi zakládal. Je mi také jasné, že pokud by mohl vrátit čas, tak by se pravděpodobně choval jinak. Nicméně v případě, že se dosud poškozenému neomluvil ani neuhradil žádné peníze v souvislosti se způsobenou újmou na zdraví, nešlo rozhodnout jinak,“ vysvětlil své rozhodnutí Petr Vrtěl.
Již v průběhu soudního procesu bývalý bodyguard opustil policejní složky a narukoval do armády, odsouzení mu ale následně vystavilo stopku také v zelené uniformě. Do Armády byl přijat na kurz základní přípravy ve Vyškově, ale v průběhu tříměsíční zkušební doby byl velitelem propuštěn, protože přestal splňovat nutné podmínky pro službu – mít mj. čistý trestní rejstřík…

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...