Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Během posledních dnů zasáhly prostějovskou veřejnost tři smutné zprávy o úmrtích výrazných osobností. Minulou středu byla ve svém bytě nalezena bez známek života ředitelka Domova pro seniory v Jesenci a bývalá prostějovská zastupitelka Zuzana Bratterová, členka ČSSD.

V pátek večer pak při amatérském fotbálku zkolaboval a následně zemřel vedoucí odboru sociálních věcí magistrátu statutárního města Prostějov Jaroslav Svozil. A do třetice všeho smutného, nedávno zesnul i bývalý ředitel Obchodní akademie v Prostějově Pavel Sekanina.
Jak to, proboha, ten rok jenom začal...?!


Po nedávném úmrtí Pavla Sekaniny, dlouholetého ředitele Střední ekonomické školy, současné Obchodní akademie, zemřely minulý týden další dvě významné osobnosti Prostějova. Předsedkyně místního sdružení ČSSD a ředitelka Domova pro seniory v Jesenci Zuzana Bratterová byla ve středu nalezena bez známek života ve svém bytě. K dalšímu neštěstí došlo v pátek 17. ledna večer. Při fotbalovém střetnutí zkolaboval a náhle zemřel dlouholetý vedoucí odboru sociálních věcí prostějovského magistrátu Jaroslav Svozil!

S dlouholetým ředitelem současné Obchodní akademie Pavlem Sekaninou se jeho rodina a přátelé rozloučili předminulý týden. „Děkujeme všem, kteří nám vyjádřili upřímnou soustrast při ztrátě našeho milovaného. Velký dík patří také současné paní ředitelce Obchodní akademie Evě Lošťákové za tichou vzpomínku,“ vzkázala přes Večerník manželka zemřelého společně s dcerou Pavlínou a dalšími členy rodiny.
Během minulé středy pak zasáhla prostějovskou veřejnost další smutná zpráva. Ve svém bytě byla nalezena mrtvá Zuzana Bratterová, bývalá manželka nedávného náměstka primátora Prostějova Pavla Smetany. Podle informací Večerníku předsedkyně místního sdružení ČSSD a ředitelka Domova seniorů v Jesenci zemřela v noci z úterý na středu ve spánku. „Pracovníci jeseneckého domova ji začali ráno shánět, protože nepřišla do práce. Zalarmovali policii a ta ji našla mrtvou. Zuzana se několik let léčila s rakovinou, tato nemoc mohla být i příčinou její smrti. Tělo paní Bratterové bylo převezeno na soudní pitvu, kterou policie nařídila,“ prozradil Večerníku důvěryhodný zdroj, který si nepřál být jmenován. „Nemohu o tom dost dobře mluvit, jsem z její nečekané smrti zdrcena. Zuzka byla duší naší sociální demokracie a předsedkyně místního sdružení snad dvacet let. Byly jsme dlouholeté kamarádky. Vážila jsem si jí také proto, že dovedla nazývat věci pravými jmény a vždycky a za každých okolností si za svými názory stála,“ svěřila se Večerníku Alena Rašková, bývalá primátorka a současná náměstkyně primátora Prostějova. „Vím, že byla těžce nemocná, ale netušila jsem, že to vezme tak rychlý konec. Zuzana nám všem bude hrozně moc chybět, je to pro nás citelná ztráta,“ hlesla smutně. „Úmrtí paní Bratterové byl pro mě velký šok! Nejenže jsme se pravidelně vídaly při různých společenských a kulturních událostech, ale naposledy jsme se viděly při předávání dárků ze Stromu splněných přání, které jsme zajišťovaly coby Okrašlovací spolek města Prostějova pro klienty Domova seniorů Jesenec. Paní Zuzana byla dáma s přímými názory a mnohým z nás bude velmi chybět,“ napsala Večerníku také další náměstkyně primátora Milada Sokolová.
Večerník na toto smutné téma hovořil i s bývalým prostějovským primátorem. „Zuzana Bratterová zemřela relativně mladá, o to víc mě její smrt zasáhla a šokovala. Smrt ale byla pro ni vzhledem k její těžké nemoci milosrdná, zemřela ve spánku. Byla opravdovou osobností v celé komunální politice a bude nyní na sociální demokracii, aby za ni našla náhradu, což bude velice těžké,“ uvedl Miroslav Pišťák, kterého doplnil současný prostějovský primátor František Jura. „Za celé město bych chtěl rodině paní Bratterové vyjádřit upřímnou soustrast. Vím, co znamenala pro kolegy ze sociální demokracie, a já osobně jsem si této paní vážil i za to, co všechno dělala v sociální oblasti pro potřebné lidi.“
Bohužel všem smutným oznámením nebyl v uplynulém týdnu konec. V pátek večer při sportování zemřel dlouholetý vedoucí odboru sociálních věcí prostějovského magistrátu Jaroslav Svozil! „Další šok, který velice těžce rozdýchávám. Jardovi se při fotbale udělalo špatně a zkolaboval. Byl na místě mrtev. Ano, měl už hodně přes šedesát let, v poslední době často marodil, ale rozhodně to nevypadalo, že měl výraznější zdravotní potíže,“ pronesl smutný primátor Prostějova František Jura. „Jardu znám strašně moc dlouho a za dobu mého působení na radnici jsme spolu řešili nejeden složitý úkol v sociální oblasti. Velmi jsem si jej vážil pro jeho pracovitost, obětavost a zkušenosti, se kterými si hravě poradil s každým úkolem. Dělal věci, které nebyly na první pohled vidět, ale ocenily je stovky lidí, kteří se ocitli v nouzi. Dokázal také ve spoustě věcí poradit nebo si je vzít za své a vyřešit je. Z jeho odchodu je mi velice smutno,“ pravil osudem řádně pohnutý exprimátor Miroslav Pišťák. „Měla jsem jej ráda pro jeho čestnost a láskyplnost. Nic, opravdu nic ze sociální oblasti pro něj nebyl problém, a to jsem s ním úzce spolupracovala už od roku 2009. Když jsem se v pátek večer dozvěděla, že při fotbale upadl na zem a už se nezvedl, nemohla jsem tomu uvěřit. Jak pečoval o ostatní lidi v Prostějově, tak zřejmě nepečoval o své vlastní zdraví,“ dodala Alena Rašková, která s Jaroslavem Svozilem úzce spolupracovala jako primátorka, tak i předtím a potom coby náměstkyně primátora pro sociální záležitosti.
Poslední rozloučení se Zuzanou Bratterovou se uskuteční v pátek 24. ledna ve 12.30 hodin v obřadní síni prostějovského hřbitova. Pohřeb Jaroslava Svozila nebyl ve chvíli uzávěrky tohoto vydání Večerníku ještě stanoven.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...