Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Pro jedny konopný Jan Hus trpící za svoji pravdu a šiřitel osvěty v oblasti léčby „zakázanou“ rostlinou, pro druhé excentrický milovník konopí, jehož pravidelné užívání se podepsalo na jeho psychice. A nebo také invalidní důchodce, který si z prodeje lehkých drog udělal výnosný byznys. Názory na Dušana Dvořáka se různí, prostějovský soud uplynulé úterý musel rozhodovat na základě faktů. A ty zněly následovně: navzdory předchozímu podmíněnému odsouzení pokračoval sedmapadesátiletý muž i nadále v nezákonném pěstování velkého množství konopí s vysokým obsahem psychotropního THC. Za to byl odsouzen k tříletému nepodmíněnému trestu vězení. Dvořák se proti rozsudku na místě odvolal.



Už to vypadalo, že zájem o Dušana Dvořáka a jeho problémy s policií a soudy po letech upadá. Přesto se uplynulé úterý sešla u Okresního soudu v Prostějově početná skupina jeho zastánců, kteří se ani nevešli do jednací místnosti. Zhruba třicítka míst tak musela být obsazena pouze lidmi s předem vydanými lístky. Kdo se nevešel, musel zůstat venku. Nešlo si nevšimnout, že mnozí z přítomných Dvořákových sympatizantů na sobě měli něco zeleného, ať už to byly kalhoty, košile, či vlasy...
Sám velekněz konopné církve, který hlásal, že „studiem na jeho Cannabis Universitě mohou lidé v sobě vypěstovat lásku a dobré zdraví“, při příchodu do soudní síně příliš zdravě nepůsobil. S sebou si přinesl igelitovou tašku plnou nejrůznějších listin, kterými v průběhu své obsáhlé výpovědi snažil podpořit vlastní obhajobu. Při ní už nepůsobil tak agresivně a sebestředně jako v minulosti, přesto jej soudkyně musela opakovaně důrazně upomínat, aby neodbočoval od daného tématu.

Devátá sklizeň

Dvořák byl obžalován poté, co u něj v Ospělově loni policisté zabavili 133 rostoucích a dalších 111 sušených rostlin konopí. Ty v sobě obsahovaly vysoké množství psychoaktivního THC, který dle odborníků neumožňuje normální fungování mozku. To je jeden z celé řady důvodů, proč je volné pěstování konopí v České republice v současnosti zakázáno.
Dušan Dvořák přitom konopí pěstoval v době, kdy už byl odsouzen k podmíněnému trestu 36 měsíců s odkladem na čtyři roky. Celkem u něj ovšem policisté zasahovali devětkrát a zabavili více než tři tisíce rostlin. V minulosti vězení unikl jen díky tomu, že byl shledán nesvéprávným. Po letech nejrůznějších kliček soudní znalec prohlásil, že sice má duševní problémy, nicméně za své jednání je zcela zodpovědný.

„Ministryně mi zakázala pracovat“

Ve své obsáhlé výpovědi Dušan Dvořák několikrát zopakoval, že měření množství THC v jeho rostlinách bylo nezákonné, obžaloba je v rozporu s právem EU a proces s ním je pouze výsledkem spiknutí celého zástupu policistů, státních zástupců a soudců. Zároveň trval na tom, že konopí pěstoval pouze pro léčebné účely. „Léčivé konopí je prý lidem dostupné. Já tvrdím, že tomu tak není, a proto jsem je v Ospělově pěstoval, abych léčil lidi. Nikdy mi nikdo nedokázal, že mé konopí bylo toxikomanicky zneužité. Naopak navrhuji svědky, kteří mohou doložit, že jim mé konopí prokazatelně pomohlo při léčbě jejich nemoci. Proto jsem i založil náboženský spolek, abych je ochránil před státem. Neexistuje totiž důkaz o škodlivosti konopí,“ vyjádřil se ve své obhajobě Dušen Dvořák, který je ve svých příjmech oficiálně odkázán na invalidní důchod. „Paní ministryně mi zakázala pracovat,“ reagoval na dotaz soudkyně, proč si aktuálně nehledá práci. Dvořákova právní zástupkyně upozorňovala na to, že společenská škodlivost chování jejího klienta není tak vysoká, aby za ni byl trestán.

„Zákony musí platit pro všechny“

Při nutnosti respektovat současné zákony ČR ovšem prostějovský soud neměl jinou možnost než Dušana Dvořáka uznat vinným. Vzhledem k tomu, že se trestného činu dopustil v době, kdy byl v podmínce, bylo zcela logické, že musel následovat nepodmíněný trest. Konkrétně zněl na tři roky. „Zákony musí platit pro každého. Stát omezuje pěstování konopí způsobem, který musí všichni respektovat. Pokud to někdo nedělá, pak je přirozené, že za to ponese odpovědnost. Obhajoba Dušana Dvořáka byla založena zejména na jeho vlastních názorech, některé jsou ovšem v současné době v rozporu se zákony České republiky. To ostatně dosvědčily soudy všech stupňů. Nikdo obžalovanému nebrání, aby léčebné účinky konopí veřejně propagoval, nicméně pěstovat konopí v takovém množství a takovým způsobem, jak to činil on, je v tuto chvíli prostě nezákonné,“ odůvodnila rozhodnutí senátu soudkyně Adéla Pluskalová.
Rozsudek dosud není pravomocný, Dušan Dvořák se proti němu na místě odvolal. Pro něj to ovšem nemusí být poslední trest, další může přijít v souvislosti s tím, že v minulosti nevybíravým způsobem vyhrožoval prostějovské soudkyni s cílem působit na její rozhodování.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...