Dobré odpoledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Večerník získal dokument, o kterém budou zcela jistě hodně bouřlivě už zítra jednat prostějovští zastupitelé na svém zasedání. A jde o velice důležitou zprávu v podobě návrhu rozpočtu statutárního města Prostějov na rok 2020. Ten počítá s příjmy přes jednu miliardu korun, na druhé straně radní navrhují v důsledku dalších rekordních stavebních investic výdaje překračující předpokládané příjmy. Navrhovaný schodek rozpočtu ve výši přes 69 milionů korun má být hrazen z bohatých finančních rezerv města.



Prostějovští radní v průběhu podzimu tohoto roku projednávali celkem tři návrhy rozpočtu města na příští rok. První dva procházely postupnými úpravami, načež s tím druhým byli seznámeni všichni zastupitelé na tradičním semináři k rozpočtu. „O návrhu rozpočtu Prostějova na rok 2020 jsem jednal se všemi zástupci politických klubů v zastupitelstvu a rovněž proběhl společný seminář. Po těchto diskusích jsme vypracovali třetí návrh, ve kterém jsou akceptovány i některé další požadavky zastupitelů napříč politickým spektrem,“ konstatoval primátor statutárního města Prostějov František Jura (ANO 2011), který tak předešel případné kritice opozice.
V úterý 3. prosince, tj.zítra, se přesto očekává bouřlivá diskuse nad novým rozpočtem Prostějova na rok 2020, který počítá se schodkem ve výdajích a příjmech. „Finální návrh rozpočtu statutárního města Prostějov pro rok 2020 sestavený k datu 14. listopadu 2019 předpokládá příjmy běžného rozpočtového období v celkovém objemu 1 036 259 korun. K těmto příjmům jsou v návrhu rozpočtovány výdaje běžného rozpočtového roku v celkové výši 1 105 615 korun. Neinvestiční výdaje bez výdajů na opravy a údržbu stavební povahy jsou navrhovány ve výši 794 323 korun. Ostatní, to znamená jiné než stavební investice, jsou rozpočtovány ve výši 39 022 000 korun a celkové investiční výdaje a výdaje na opravy a údržbu stavební povahy jsou potom navrhovány v sumě 272 270 000 korun. V návrhu rozpočtu se předpokládá zapojení vlastních finančních zdrojů ve výši 88 293 380 korun. Objem financujících operací je pak plánován v celkové sumě 69 356 380 korun. Do návrhu byla také zapracována avizovaná novela právní úpravy v odměňování zaměstnanců veřejného sektoru,“ uvedl podrobně Radim Carda, vedoucí Finančního odboru Magistrátu statutárního města Prostějov. Jak dodal, dokument byl projednán finančním výborem 12. listopadu a radou města o dva dny později. Nyní jej radní v konečné podobě předkládají zastupitelům ke schválení.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...