Dobré odpoledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Letošní první z celé řady setkání prostějovských radních, úředníků magistrátu i zástupců policie s občany jednotlivých částí města se konalo uplynulý čtvrtek 7. listopadu ve Vrahovicích. Do této příměstské části magistrát během posledních pěti let investoval nejvíce peněz ze všech lokalit Prostějova. Očekával se tedy poklidný průběh diskuse. Ano, radní slyšeli od občanů slova chvály, ale padala i kritická slova. Ne všude jsou totiž opraveny chodníky a silnice, kanalizace podle mnohých nefunguje na sto procent a některé účelové komunikace vypadají spíše jako tankodromy...



Do tělocvičny na základní škole v Majakovského ulici přišlo na šest desítek vrahovických občanů, kteří se chtěli od představitelů prostějovského magistrátu dozvědět nejen, co bylo v této příměstské části již proinvestováno, ale co radnice plánuje v budoucnosti. A také lidé vznesli některé své dotazy, připomínky či stížnosti.
Na samý úvod celého setkání s obyvateli Vrahovic si vzal slovo primátor Prostějova František Jura, který místní občany pozdravil a vyzval svého náměstka Jiřího Rozehnala, aby přednesl zprávu o investicích do Vrahovic za posledních pět let. „Máme za sebou období pěti let, kdy z městského rozpočtu plynulo do Vrahovic přes 138 milionů korun. Zmínil bych hlavně loňskou rekonstrukci koupaliště, která byla nejnákladnější investicí do této příměstské části Prostějova. Osobně jsem také rád za nově zrekonstruovanou hasičskou zbrojnici, protože místní dobrovolní hasiči, kteří jsou prvosledovou jednotkou, mají konečně důstojné zázemí. Dále šlo o rekonstrukci ulic Jano Köhlera a Hrázky, stavby workoutového i dětského hřiště, rekonstrukci mateřské školy ve Smetanově ulici či celé ulice kapitána Nálepky. To vše stálo nemalé peníze a do Vrahovic plynulo z města vůbec nejvíce finančních prostředků. V blízké budoucnosti budeme muset podobným způsobem myslet i na ostatní části Prostějova,“ pronesl Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora statutárního města Prostějov. „To ale neznamená, že ve Vrahovicích končíme, naopak. Čeká nás velice obtížná rekonstrukce Vrahovické ulice, na jejímž financování se samozřejmě budeme podílet s Olomouckým krajem. Dále to bude výsadba zeleně, rekonstrukce pivovarského rybníčku, rozšíření komunikace u takzvané myší díry nebo také protipovodňová opatření,“ přislíbil Rozehnal.
Následně si vzal slovo velitel Městské policie Prostějov Jan Nagy, který přítomné seznámil s bezpečnostní situací ve Vrahovicích. „V poslední době jsme v této části města neřešili vážnější delikt. Jedná se o běžné výjezdy při rušení nočního klidu, kvůli nahlášeným problémům s bezdomovci a nejvíce přestupků řešíme ve Vrahovicích tradičně v dopravě. Během tohoto roku jsme tady uskutečnili v rámci prevence kontroly uzavírání bytových domů, a to celkem v devíti stovkách případech. Pouze ve třech z nich jsme zjistili nedostatečně zabezpečenou nemovitost během nočních hodin. Ve spolupráci s Policií ČR jsme pak řešili jeidnou krádež vloupáním do bytu. Horší je to při našich zjištěních nepořádku okolo sběrných míst komunálního odpadu, ale v poslední době se i tento problém zlepšil i díky nainstalování mobilních kamer a zjištěním nepořádníků. Zmínil bych ještě letošní preventivní akci Jehla, kdy jsme i ve Vrahovicích našli spoustu pohozených injekčních stříkaček od narkomanů, nejvíce tak tomu bylo ale okolo hlavního nádraží,“ uvedl Jan Nagy.
Po některých pochvalných proslovech a poděkování městu však občané Vrahovic přišli na radní i s kritikou některých nedostatků. Například na stále chybějící cyklostezku ve Vrahovické ulici, nekvalitní kanalizaci v ulicích V. Nezvala a Josefa Suka, špatný stav účelové komunikace mezi garážemi na Sídlišti Svornosti, stejně jako na katastrofální stav chodníků i parkovacích ploch na tomto sídlišti a padly další a další připomínky. Na některé z nich radní nebo vedoucí jednotlivých odborů magistrátu odpovídali přímo, jiné si zapsali s tím, že stížnosti občanů prověří.
Další setkání radních s občany pokračuje tento týden, kdy se konšelé a úředníci magistrátu potkají ve čtvrtek 14. listopadu v čechovické sokolovně s obyvateli Čechovic, Krasic a Domamyslic.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...