Dobré poledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Rada statutárního města Prostějova brzy na stůl dostane novou petici. A to takovou, která nevzbudila malý ohlas. Stovky Prostějovanů v ní požadují od upuštění používání zdraví škodlivých látek při hubení plevele. Vadí jim Roundup, přípravek běžně používaný v ulicích. Ale nejen on.


Petici za zákaz používání glyfosátu a škodlivých látek k hubení plevele a ošetřování veřejné zeleně na území města Prostějova sestavila Jana Jílková, která se podle svých slov obává negativních účinků chemických látek na psy i děti. „Svým podpisem tento požadavek na zákaz podpořilo celkem 811 občanů. Všem těmto lidem chceme moc poděkovat. Velké poděkování patří také dobrovolníkům, kteří sbírali podpisy v terénu,“ uvedla pro Večerník. Podpisy sbírala i ve zverimexech a dále u některých prostějovských veterinářů.
Nyní očekává, jak se magistrát k celé záležitosti postaví. „Znovu opakuji, že pokud město nepřestane používat škodlivé látky k hubení plevele i ošetřování veřejné zeleně a nezačne používat takové alternativy, které mají minimální dopad na zdraví lidí, zvířat a životní prostředí, podnikneme další kroky. Odmítáme se dál nechat vystavovat škodlivým důsledkům postřiků a podstupovat zdravotní rizika,“ říká dále žena.
Vedení města problém vnímá. „Peticí k Roundupu se bude zabývat rada města na svém jednání v úterý devatenáctého listopadu,“ prozradila mluvčí magistrátu Jana Gáborová. Večerník oslovil také náměstkyni primátora Miladu Sokolovou, která má na starost i oblast životního prostředí. A v diskusi k Roundupu se angažovala. „Nechci předjímat rozhodnutí rady. Stále si kladu otázku, z jakého důvodu se po letech tento problém najednou objevil. Do minulého roku si nepamatuji na jedinou stížnost,“ podotkla s tím, že k používání přípravku by se mohla nechat zpracovat analýza. „A shromáždit co nejvíc informací,“ dodala Sokolová. Po posouzení radou pak s jejím stanoviskem půjde petice k zastupitelům. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...