Dobré odpoledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Pád na samé dno prožívá Michal Tomiga. Bývalý předseda prostějovského LHK odešel ve čtvrtek 7. listopadu od Krajského soudu v Brně s pětiletým nepodmíněným trestem vězení. Tomiga byl uznán vinným z dotačního podvodu a z krácení daní. Soud tak neuvěřil jeho tvrzení, že v době, kdy žádal statutární město Prostějov a Olomoucký kraj o dotace, proti němu žádné exekuce být vedeny neměly. Rozsudek však ještě není pravomocný, exšéf hokejových Jestřábů se zřejmě odvolá.

 Bývalý předseda LHK Jestřábi Prostějov Michal Tomiga u Krajského soudu v Brně čelil od úterý do čtvrtku minulého týdne obžalobě, podle níž v žádostech o dotace od města Prostějov a Olomouckého kraje opakovaně lhal o tom, že hokejový klub nečelí exekucím. Ty měly vzniknou kvůli nezaplaceným nákupům sportovního vybavení a dluhům za ubytování. Za to mu hrozil trest od pěti do deseti let vězení. Večerník sledoval část jednání v jihomoravské metropoli naživo.


První hlavní líčení se v Brně konalo už v létě, Michal Tomiga však během něj odmítl vypovídat. Své vyjádření si nechal až na úterý 5. listopadu. Omezil se na to, že předem připravené stanovisko přečetl. „Prostějovský hokej jsem vedl v letech 2010 až 2017. Spolupracoval jsem přitom s generálním ředitelem Modřanské potrubní Tomášem Medkem. Poté, co se jeho společnost dostala do problémů, prodal jsem seniorský tým panu Luňákovi a sám vedl pouze mládežnické týmy,“ přippomněl Tomiga, který kořen všech problémů viděl v tom, že skupina bývalých hokejistů začala vytvářet tlak na to, aby nedostával dotace formou veřejné finanční podpory. „Odmítám, že bych zamlčel exekuce. Před jednáním Rady města Prostějova v dubnu 2015 jsem se s věřiteli řádně dohodl a exekuce bral za neplatné. Svědčí o tom mimo jiné fakt, že klub i po tomto datu s oběma věřiteli dále spolupracoval,“ argumentoval někdejší šéf Jestřábů, který byl dále obžalován i z toho, že klub ve svém účetnictví zatajil dary od celé řady prostějovských firem v celkové výši pohybující se kolem dvou milionů korun. Stát tak na daních připravil o bezmála 400 tisíc korun. „K tomu mohu říct jen tolik, že nejsem ekonom a v těchto záležitostech jsem využíval služeb účetní. Pokud se tedy někde stala chyba, jde to na jejich vrub,“ zříkal se zodpovědnosti Tomiga, který nakonec klub převedl na Vladislava Odstrčila.

Čeho litoval?

Zkrachovalý veterinář byl fakticky řízen předchozím majitelem Jestřábů Zdeňkem Zabloudilem. „Lituji, že jsem nebyl důslednější při vedení účetnictví, nespojil se s ekonomy i právníky a vložil důvěru ve Vladislava Odstrčila. Kromě toho lituji také své rodiny a dětí, které nechtěly hrát v novém klubu. Nelituji ovšem toho, že jsem v Prostějově spolupracoval s trenéry a vedl klub,“ uzavřel svoji výpověď Michal Tomiga s tím, že další skutečnosti odmítá komentovat.

Jak dopadne odvolání?

Senát brněnského soudu Tomigově verzi neuvěřil. Na základě obsáhlých listinných důkazů i výpovědí svědků, mezi nimiž figurovala i bývalá primátorka města Alena Rašková, poslal Michala Tomigu na pět let do vězení! „Obžalovaný byl uznán vinným ze zločinu dotačního podvodu a z přečinu zkrácení daně, za což byl odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání pěti let se zařazením do věznice s ostrahou. Obžalovaný spolek nesmí čtyři roky přijímat dotace,“ potvrdila rozsudek Miroslava Klusová z Krajského soudu v Brně.
Rozsudek dosud není pravomocný, je velmi pravděpodobné, že se Michal Tomiga proti němu odvolá. Ve hře pak zůstává i povinnost uhradit způsobenou škodu. Město Prostějov po Tomigovi a jestřábím spolku chce zpět půl milionu korun, Olomoucký kraj pak 1 340 000 korun.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...