Dobré dopoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Láska bývá nejen slepá, ale občas také pořádně hloupá. Hledat u ní nějakou logiku je asi stejné jako přesvědčovat Eskymáka o nutnosti dovozu písku na Saharu. Minimálně o tom svědčí případ obžalovaného Michala Šobra. Šestatřicetiletý muž skončil za mřížemi kvůli neustálému obtěžování své přítelkyně. Případ, o kterém už Večerník dvakrát informoval, pokračoval před tribunálem Okresního soudu v Prostějově minulé úterý 22. října. Vše jsme sledovali pěkně zblízka.



Michal Šobr si však nebyl ani tentokrát schopný připustit, že by ve vztahu k postižené dělal cokoliv špatného. Vše ospravedlňoval jediným: svojí nehynoucí láskou k ní. Zároveň byl přesvědčen, že i jeho vyvolená jej neustále miluje. To, že na něj opakovaně zavolala policisty a on dokonce skončil ve vazbě, bral jako něco nepodstatného, co k jejich vztahu tak nějak patří. Do svých dětinských hádek oba opakovaně zatáhli policii, státní zastupitelství i soud. Přesto jako by stále oba věřili, že jejich láska překoná vše. „Miláčku, nechci, abys byl ve vězení. Zítra tě půjdu navštívit. A jak tě uvidím, tak tě chytnu a už tě nikdy nepustím,“ rozplývala se mimo jiné do telefonu paní Tatiana v době, kdy byl její partner kvůli ní ve vězení. Její láskyplné vyznání mohlo mít i ryze pragmatické důvody, ostatně v telefonu se mimo jiné zajímala i o to, jak to bude s placením výživného na jejich společnou dceru.

Zoufalá obhajoba

Záznam z telefonických hovorů využil Šobr k obhajobě, aby dokázal, že jej jeho bývalá přítelkyně stále miluje. A to i přesto, že ženu pronásledoval, vulgárně jí nadával, opakovaně zvonil u bytu v Italské ulici, kde také bouchal na dveře, a když neotvírala, tak baterkou svítil do oken. Za to vše byl již podruhé postaven před soud. Činil tak totiž již po vyhlášení rozsudku, který jej za podobné excesy poslal na rok do vězení.
Faktem je, že s přibývajícími dny ve vězení vztah paní Tatiany k jejímu bývalému partnerovi začal ochlazovat. Vášnivá vyznání lásky vystřídaly výčitky za to, že před soudem zveřejnil jejich korespondenci a překvapivě i to, že se chce proti nepodmíněnému rozsudku odvolat. Přestože přehrávání telefonických hovorů zabralo při hlavním líčení více jak hodinu času, na rozhodnutí soudu nemohlo mít vliv. „Chápu, že u obžalovaného mohla tato manipulace ze strany poškozené vyvolat zmatek, nicméně to není podstatné. Důležité je, že opakovaně nerespektoval předchozí platné rozhodnutí soudu, čímž se dopustil trestného činu,“ konstatovala státní zástupkyně Naděžda Kezniklová.
Obhájkyně naopak upozorňovala, že její klient kromě sporů s přítelkyní nikdy nebyl trestán, chce pracovat a jako takový do vězení nepatří. „Mám zájem dále pokračovat ve vztahu,“ zopakoval ve své závěrečné řeči Michal Šobr, který tak jen dokázal, že „zaslepen láskou“ očividně nechápe, proč se k soudu a do vězení vlastně dostal. Přitom z posudku psychiatra vyplynulo, že kromě problémů s alkoholem a lehce podprůměrné inteligenci by měl být bez problémů schopen vnímat realitu.

„Musí změnit své chování“

Soudce Petr Vrtěl nakonec obžalovanému k předchozímu ročnímu trestu přidal další rok vězení. „Nebylo těžké prokázat, že se trestný čin stal, a tak soud nemůže rozhodnout jinak,“ konstatoval Vrtěl, který ovšem upozornil na nevyzrálost obou aktérů, kteří si několik let nebyli schopni připustit, že v jejich vztahu nemá cenu pokračovat. „Nejde o ojedinělou záležitost. Jen přestupková komise řešila tuto „italskou domácnost“ dvaatřicetkrát! Pak tu máme další případy, které se řešily u soudu. I přesto si z nich obžalovaný nevzal poučení. V takovém případě se nelze domnívat, že se jen tak snadno změní,“ vysvětlil Vrtěl, který na druhou stranu chápal, že se Šobr kvůli kombinaci vlivu alkoholu, stresu a zamilovanosti dostával do složitých situací. „Nicméně je měl řešit jinak. Způsob jeho chování nelze ničím ospravedlnit. Soud nikomu nechce bránit v jeho lásce, nicméně chování právě těchto partnerů se musí změnit. Oba musí do svých soukromých záležitostí přestat vtahovat státní orgány,“ odůvodnil na úplný závěr Petr Vrtěl.
Rozsudek dosud není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůty pro možnost odvolání.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...