Dobré dopoledne, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 nakladalV uplynulém čísle jsme otiskli článek o soudu s Vlado Rožičem. Minimálně jeden vůz, který měl dle policie ukrást v Brně, se podařilo přihlásit na odboru dopravy prostějovského magistrátu. Právě v kradeném šedém Volkswagenu Sharan loni v září po divoké honičce Rožič unikl policistům. O tématu legalizace kradených aut jsme se bavili s Miroslavem Nakládalem, vedoucím odboru dopravy Magistrátu města Prostějov.

Jak je možné, že se Vladu Rožiči podařilo kradený Volkswagen Sharan přihlásit na prostějovském odboru dopravy?

„To vozidlo bylo již v ČR registrováno a prošlo několika úřady v republice v rámci změny svých majitelů. U každé změny musel být předložen protokol o evidenční kontrole vozidla, následně proběhlo porovnání s databází kradených vozidel. U našeho úřadu se objevilo, protože jej koupil občan bydlící v našem obvodě působnosti. Jak jsem již uvedl, pokud chce někdo jakékoliv auto přihlásit, probíhá automatizované srovnání jeho jedinečného vin kódu s databází aut, která byla ukradená po celé Evropě. Za takové situace není fakticky možné u nás kradený vůz přihlásit. U uvedeného vozidla byly všechny doklady včetně protokolu o evidenční prohlídce v pořádku, systém pátrání nehlásil žádný problém, proto nebyl důvod žádosti nového majitele nevyhovět.”

Kde se tedy stala chyba, že se to povedlo?

„To musí zjistit policie. Na úřadech probíhají pouze evidenční úkony na základě předložených dokladů od vozidel a protokolů ze stanic technické kontroly.  Faktem je, že my vůz nevidíme, vin kód je pouze uveden v dokumentech, které musí majitel nebo pověřená osoba předložit při přihlašování. Zda vin kód, vyražený obvykle pod čelním sklem řidiče, souhlasí s údaji uvedenými v dokumentech, to zase ověřují na stanici technické kontroly při tzv. evidenční kontrole, při které probíhá fyzická kontrola identifikačních znaků vozidla a kontroluje se jejich shoda s doklady. Jakým způsobem probíhá u vozů tato kontrola, to my nezjišťujeme.”

Když ukradnu auto, obvykle od něj nemám potřebné dokumenty jako například velký techničák. Byly tedy dokumenty od vozu zfalšované?

„Nemusely být přímo zfalšované. Nabízí se varianta, že zloději někde získali platné doklady od nabouraného auta a následně podobný vůz odpovídající těmto papírům ukradli a upravili jeho identifikátory. Teprve pak jej nechali zaregistrovat na platné doklady od původního vozu.”

V tomto případě by se však vin kód, vyražený obvykle pod čelním sklem řidiče, neshodoval s údaji uvedenými v dokumentech...

„To ne. Ale jak už jsem řekl, tuhle shodu neověřujeme my, ale dělají to na STK. Stejně tak ji není povinen ověřovat člověk, který auto přihlašuje. Ani ten v některých případech vůz vůbec nevidí. Za náš úřad mohu říct pouze to, že veškeré převody aut proběhly v rámci zákona o přihlašování vozidel a k vozidlům byly předloženy všechny potřebné doklady. Pokud bychom zákon porušili, tak stojíme před soudem společně s panem Rožičem. A to se nestalo.”

Přesto na legalizaci kradených aut policie nějak přijít musela. Víte jak?

„To tedy nevím.  Kriminalisté k nám chodí poměrně často, je to běžná praxe. Asi před půl rokem si od nás vzali v rámci celorepublikového prověřování asi tři a půl tisíce spisů týkajících se automobilů dovezených k nám od roku 2009 z ciziny. Pokud vím, tak asi u dvou zjistili určité nesrovnalosti, které spočívaly v padělání některých údajů v technických průkazech ze země původu. Ty úpravy byly ale tak dokonalé, že k odhalení musely být použity složité kriminalistické metody. Z toho však určitě nevyplývá, že naši zaměstnanci jakkoliv napomáhali někomu, např. obviněnému Vladu Rožiči, v legalizaci kradených aut. Pokud by to někdo u nás dělal,  riskuje nejen ztrátu zaměstnání, vyšetřování policií, ale i vězení.  Policie však během vyšetřování žádného z našich zaměstnanců v této souvislosti ani náznakem nepodezřívala, že by jednal při registraci vozidel v rozporu se zákonem, a to je pro mě směrodatné.”

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...