Dobré ráno, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 danMěstská pokladna se každoročně plní miliony korun z vybraných daní z nemovitostí. Jejich výši už město přes sedm let nezvyšovalo, až na loňské drobné úpravy určené státem. Potěšitelný je fakt, že finanční úřad, který je správcem a výběrčím těchto poplatků, posílá magistrátu rok od roku stále větší obnos peněz. Čím to? Prostějované totiž vlastní čím dál tím více nemovitostí. To zaprvé. Za druhé jsou větší příjmy zdůvodňovány rostoucím zájmem investorů o nemovitosti v Prostějově, zejména pak o pozemky.

Prostějovská radnice už dlouhá léta nesáhla ke zvýšení daně z nemovitosti s výjimkou jediného roku, kdy ale do systému výběru těchto daní zasáhla vláda. Přesto rok co rok proudí do městské pokladny stále více peněz. „Bezmála deset let jsme nesáhli k tomu kroku, že bychom jako radnice sama o sobě zvyšovali tuto daň. Samozřejmě, tento příjem městské pokladny je lidově řečeno nejjednodušší a lehce se od občanů vybírá. My jsme ale nikdy nechtěli zatěžovat peněženky našich občanů víc, než je absolutně potřebné. Konstantní výší daní jsme také chtěli výrazným způsobem podpořit prostějovské podnikatele a rovněž investory zvenčí. A podle toho, že každý rok se vybraná částka zvyšuje, soudím, že se nám náš záměr podařil,“ řekl Večerníku na úvod Miroslav Pišťák, primátor města Prostějova, který je zároveň strážcem městské kasy.

30 grafJestliže se v roce 2006 na daních z nemovitostí vybralo u Prostějovanů jen něco málo přes dvanáct milionů, vloni už tato částka proudící do pokladny města atakovala hranici sedmadvaceti milionů. Čím to? Je to snad tím, že lidé vlastní stále více nemovitostí nebo že se více staví? „Popravdě řečeno, na tuto otázku neumím jen tak odpovědět, protože podrobnou analýzu této situace nemám k dispozici. Rozhodně to ale není tím, že bychom daň z nemovitosti rok od roku z vlastní vůle zvyšovali. Je ale docela možné, že se skutečně daleko více staví, mnohem častěji se k bytové výstavbě používá zemědělská půda,“ uvedl Miroslav Pišťák s tím, že z technického hlediska tuto daň vybírá finanční úřad, který utržené finanční prostředky posílá na účet města. „Jde o jednu z daní, o jejíž výši rozhoduje samo město či obec. Peníze z těchto daní jsou významné pro městský rozpočet. Jestliže celkové plánované roční příjmy našeho rozpočtu jsou okolo tři čtvrtě miliardy, pak současných sedmadvacet milionů z vybraných daní za nemovitost rozhodně není zanedbatelnou částkou. Navíc stovky milionů rozpočtem jen protečou, protože jsou účelově vázány na úhradu nákladů neinvestičního charakteru, na platy zaměstnanců, sociální dávky, školy a jiné výdaje města. Ale peníze z daní z nemovitostí je pochopitelně velice zajímavá, protože pokud bychom si řekli, že o tuto sumu nestojíme, museli bychom výrazně omezit například výdaje do stavebních investic. A to si myslím nepřeje absolutně nikdo,“ dodal Miroslav Pišťák.

Na zvyšující úrovni výběru daní má bezpochyby zásluhu i stále větší příval nových investorů. Vidět je to na průmyslové zóně v Kralickém Háji, kde ještě před deseti lety byla holá pláň a dnes tu má sídlo, výrobní haly či sklady řada renomovaných firem. „Narůstající počet firem, které vlastní tyto nemovitosti mají zcela jistě obrovský vliv na výši vybraných daní. Vždyť jsme také přípravám pozemků v průmyslové zóně věnovali zvýšenou pozornost,“ uzavřel toto téma Miroslav Pišťák.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...