Dobrý večer, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 sebevrazdyNebývá zvykem, aby v rozmezí jediného týdne došlo v tak malém městě typu Prostějova k tolika sebevraždám či jejím pokusům. Bohužel, v uplynulých dnech se tak stalo. Nejvíce rozesmutnila zpráva o sebevraždě třináctiletého chlapce z Nerudovy ulice, který se doma pistolí svého otce zastřelil.

Další případy pak svědčí o tom, že poliklinika i další budovy nemocnice se pomalu ale jistě stávají místem, které sebevrazi vyhledávají nejčastěji. Všechny případy se udály za úplňku Měsíce, což i podle odborníků má velký vliv na myšlení některých jedinců se sebevražednými sklony.

Třináctiletý chlapec z Nerudovky se zastřelil
Případ, který v historii Prostějova nemá obdoby. Celému městu vyrazila dech šokující událost, ze které musí být každému úzko. V pátek
19. července se v bytě svých rodičů v Nerudově ulici zastřelil třináctiletý David. Tragédie se nejhlouběji dotkla Davidovy rodiny, truchlí za něj i spolužáci ze ZŠ Melantrichova. Na základní škole se po jeho smrti objevil černý prapor. Celá věc je o to bolestnější, že třináctiletý David byl jediným synem svých rodičů. V přízemí domu, kde s rodiči žil, visí od čtvrtka Davidovo parte. „Byl to hodný, pohodový kluk. Chodíval často s velkým černým kocourem. Vždy, když jsem ho tu potkala, tak slušně pozdravil. Nechápu, proč něco takového udělal,” vypověděla jedna za sousedek, která byla z celé události podobně jako všichni obyvatel domu v Nerudově ulici v naprostém šoku. „Svírá se mi z toho žaludek. Přijít takhle o dítě, to je něco strašného. Nikdy nevíte, jestli se něco podobného příští týden nestane vám,” vyjádřila se sousedka. Podle nájemníků to není první případ sebevraždy v domě na rohu Nerudovy ulice. „Asi před deseti lety se v podkrovním bytě oběsil muž,” zmínil se jeden z nich.

Kde vzal PISTOLI?
Třináctiletý David byl podle mnohých svědků naprosto pohodovým mladíkem a dobře se učícím žákem základní školy. Proč se tedy odhodlal k tak zoufalému činu? Policie k případu odmítá sdělovat podrobnější informace. „Můžeme pouze potvrdit, že k případu skutečně došlo, nezletilý chlapec spáchal sebevraždu v bytě svých rodičů v Nerudově ulici v Prostějově. Blíže se k neštěstí s ohledem na rodinu nebudeme vyjadřovat,“ řekl Josef Bednařík, zastupující tiskový mluvčí Policie ČR v Prostějově. Večerníku se však podařilo získat alespoň dílčí informace z jiných zdrojů. David údajně nechal po sobě dopis na rozloučenou, což svědčí o tom, že svůj zoufalý čin měl naplánovaný. A zbraň? Našel klíče od otcova trezoru, který si odemknul a našel v něm legálně drženou pistoli svého táty!

Pacient nemocnice SKOČIL ze střechy
Z prostějovské polikliniky a dalších nemocničních budov se pomalu ale jistě stává vyhledávané místo pro ty, kteří chtějí ukončit svůj život. Stejně jako pro šestapadesátiletého muže, který se minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek zabil skokem z okna traumatologického oddělení! „Mohu vám potvrdit, že ve čtvrtek ve dvě hodiny ráno ze třetího patra budovy prostějovské nemocnice vyskočil muž staršího věku. Na místě byli ihned lékaři traumatologie, ale veškerá resuscitace byla marná. Muž svým zranění na místě podlehl. Případ vyšetřujeme jako sebevraždu,“ sdělil Josef Bednařík, zastupující tiskový mluvčí Policie ČR v Prostějově. „Jednalo se o šestapadesátiletého pacienta našeho traumatologického oddělení. Bohužel i přes okamžitou pomoc poskytnutou personálem muž na následky zranění, která utržil při pádu, zemřel. Události se bohužel nedalo nijak zabránit. Co ho k tomuto kroku vedlo je nyní předmětem vyšetřování Policie ČR,“ dodala Hana Szotkowská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující prostějovskou nemocnici.

Mladík VYSKOČIL z balkonu paneláku
Další sebevražedný pokus, ovšem v tomto případě nikoliv s tragickým koncem, zaznamenali policisté a záchranáři v sobotu 20. července v ulici Jana Zrzavého. Těsně před jedenáctou hodinou dopoledne spatřili svědci stát mladíka na balkoně ve čtvrtém patře panelového domu společně se svou babičkou. Podle námi oslovených svědků události mladík chvíli s ženou rozmlouval, pak si lehl na zábradlí balkonu a převalil se dolů. „Mohu tento případ potvrdit. Mladý muž měl velké štěstí, že spadl dolů na trávník, kde rostou husté křoviny. I tak ale utrpěl vážné zranění a byl okamžitě záchrankou převezen do nemocnice, kde byl hospitalizován,“ uvedl pro Večerník Pavel Novák, vedoucí Územního odboru Policie ČR v Prostějově. Podle námi získaných dalších informací utrpěl mladý muž dvojitou zlomeninu páteře.

Může za sebevraždy úplněk MĚSÍCE?
Když připočteme i záchranu sebevražedkyně strážníkem městské policie předminulý týden, došlo v Prostějově v poslední době ke čtyřem případům, kdy si lidé dobrovolně sáhli na život nebo se o sebevraždu pokusili. A všechno to bylo v době okolo úplňku Měsíce! „Někomu se to může sice zdát přitažené za vlasy, ale z kriminologického hlediska a dlouhodobých zkušeností policistů má úplněk výrazný vliv na psychiku lidí. Právě v tomto období dochází u psychicky labilních, ale i dříve jinak zdravých lidí, k depresím. Ty bohužel mohou vyvrcholit až sebevražednými pokusy,“ potvrdil Jan Nagy, velitel Městské policie v Prostějově. „Bylo to potvrzeno odborným výzkumem a ověřeno v praxi. Každý četník vám potvrdí, že v době úplňku je počet sebevražd vždy větší. V tomto období se lidská psychika chová jinak a dochází k zoufalým pokusům vzít si život,“ doplnil Jan Nagy.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...