Dobré odpoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Jak Večerník v předminulém vydání již informoval, blíží se regenerace prostějovských sídlišť Moravská a Mozartova. Není tajemstvím, že tamní obyvatelé se při veřejných projednáváních podrobností celého projektu často nemohli dohodnout na úpravě chodníků, parkovacích ploch, výsadbě zeleně, dokonce ani na rekonstrukci dětských hřišť. Radnice ale nyní hlásí, že s lidmi je domluvena a za celkem pět milionů korun se má už na podzim pořídit projektová dokumentace. Po více jak dvouleté anabázi tak zmizí jeden velký STÍN MINULOSTI.

„Na sídlištích Moravská a Mozartova budou vybudovány i upraveny pozemní komunikace, parkovací stání, chodníky, cyklostezky a zpevněné plochy. Změny se budou týkat také hřišť pro děti i dospělé, veřejného osvětlení, mobiliáře, zeleně a případné přeložky inženýrských sítí dle zpracovaného investičního záměru,“ zopakoval primátor města Prostějova František Jura. „Z necelé pětistovky vzrostlých stromů bylo dvaapadesát navrženo ke kácení, načež vysázeno bude asi šestačtyřicet nových stromů. Počet navrhovaných parkovacích míst je 139,“ přidal k sídlišti Mozartova pár zajímavých čísel Jiří Rozehnal, náměstek prostějovského primátora. Ke druhé lokalitě prozradil, že tam přibude 76 nových parkovacích míst.
Vše nyní běží v režimu zadávacího řízení podlimitní veřejné zakázky na služby pro vypracování projektové dokumentace pro obě sídliště. „Při hodnocení zadávacího řízení bude brán pochopitelně zřetel na ekonomickou výhodnost. Oslovujeme dvanáct možných dodavatelů zasláním výzvy k podání nabídky. Předpokládáme, že náklady na projektovou dokumentaci v případě regenerace sídliště Mozartova by měly činit tři a půl milionu korun, v případě sídliště Moravská pak dva miliony korun,“ uvedl Rozehnal.
Ke stavu a změnám na sídlištích se mohli jejich obyvatelé vyslovit v listopadu, respektive v prosinci minulého roku. Jejich různorodé požadavky řešily chodce, cyklisty, vyžití dětí i lidí pokročilejšího věku. „Pochopitelně jsme se obyvatel zmíněných sídlišť dotazovali, jak si regeneraci představují, co jim v lokalitě chybí, co tam třeba naopak nechtějí. Padly podněty na klidová místa pro seniory, stížnost na nedostatek laviček, doplnění sportovních ploch pro vyžití žáků základní školy i nedostatek odpadkových košů. Lidé naopak odmítali navrhované zúžení některých komunikací,“ vypočítal náměstek primátora. Ten dále přiznal, že debaty s obyvateli obou sídlišť skutečně nebyly jednoduché. „Diskuse to byly při veřejných projednáváních často opravdu vzrušené, někdy se ani blízcí sousedé nedokázali napoprvé dohodnout, kde přesně vysadit nové stromy, jestli opravit stávající dětské hřiště či ho posunout někam jinam a podobně,“ informoval Jiří Rozehnal s tím, že část z požadavků a podnětů od občanů magistrát společně s projekční kanceláří zapracují do finální verze projektu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...