Dobré odpoledne, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

29 novakMáme se v Prostějově a okolí cítit bezpečně, nebo nás má znepokojovat počet loupežných přepadení? V posledních dnech sice veřejnost vystrašily dva brutální případy loupeží v Kostelecké ulici a ulici Karla Svolinského, nicméně statistická čísla dokazují, že zločinnost tohoto druhu v našem městě nijak nevybočuje z průměru a srovnáním s okolními městy a regiony.

„Loupež je závažný trestný čin a úměrně tomu vynakládáme prostředky a síly k tomu, abychom jednotlivé tyto případy objasnili. Co se týká celkových statistik, procento objasněnosti je relativně dobré, nicméně musím říct, že v řadě případů nám mnoho lidí práci značně komplikuje. A to tím, že mnohdy si loupežné přepadení prostě vymyslí,“ řekl Večerníku na úvod Pavel Novák, vedoucí Územního odboru Policie ČR v Prostějově. „Pokud bych měl hodnotit četnost loupežných přepadení, ta na Prostějovsku nevybočuje nijak z průměru ve srovnání s ostatními podobně velkými městy a regiony. Dokonce v letošním roce počet loupeží mírně poklesl. Je to i proto, že drtivá část takzvaně známých firem, tedy pachatelů několika případů za sebou, je v současnosti ve výkonu trestu,“ uvedl Pavel Novák. 

Po nedávných případech, kdy si zatím neznámí grázlové pomohli hodně drastickým způsobem k majetku druhých, se v Prostějově opět zvedla vlna obav z bezpečnosti na ulicích. „Chtěl bych všechny Prostějovany uklidnit. Samozřejmě, šlo o závažné zločiny, nicméně v jiných městech a regionech jsou na tom mnohem hůř. Tím pochopitelně nechci nikoho uchlácholit, ale my děláme maximum pro to, abychom pachatele přepadení v Kostelecké ulici a v ulici Karla Svolinského co nejdříve dopadli. Čím méně takových individuí na svobodě, tím bude v Prostějově bezpečněji. Nedopustíme, aby lidé měli strach vycházet z domu nebo se volně procházet po ulicích,“ ujišťuje šéf prostějovské policie. 

29 grafJak bylo konstatováno, procento objasněnosti loupežných přepadení na Prostějovsku je zhruba poloviční. „Sami bychom si přáli větší úspěšnost, nicméně vyšetřování těchto případů je hodně náročné a mnohdy se loupež podaří objasnit za rok či dokonce za delší čas. Naopak někdy se zadaří a lupiče dopadneme během několika dní. Kolikrát pomůže i náhoda či chyba pachatele,“ dodává Pavel Novák. Jak na závěr ještě připomněl, drtivá většina pachatelů těchto zločinů se rekrutuje z existencí na samé spodní hranici společnosti. „Co si budeme povídat, většinou jde o uživatele drog, kteří se v závislosti na těchto omamných látkách neštítí ublížit druhému jenom proto, aby získal pár stovek korun na drogu. Jsou ale i případy, kdy se k loupežné přepadení člověka nebo heren či směnárny odhodlá člověk, který celou dobu vedl řádný život, ale k tomuto zoufalému činu ho dovedla tíživá finanční situace a dluhy,“ připomněl Pavel Novák, vedoucí územního odboru Policie ČR v Prostějově.

Loupežná přepadení „u sousedů“

Rok        2009       2010       2011       2012       2013

Olomouc              82           111         84           71           26

Přerov  41           35           31           41           17

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...