Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 „S jídlem jsem se na kole netahal. I když jsem to tak neplánoval, vše, co jsem si koupil, jsem hned snědl. Absolutně jsem nebyl schopný si vytvořit nějaké zásoby na další cestu,“ vypráví devatenáctiletý David Kirner z Určic. Ten po maturitě na reálném gymnáziu vyrazil na svém kole na „vélet“. Na cestě nakonec strávil celých 58 dní a našlapal neuvěřitelných 4 664 kilometrů.



Prostějovu se mimo jiné přezdívá hanácký Hanoj. Kolo tu patří mezi oblíbené dopravní prostředky. Právě na svém bicyklu vyrazil David Kirner. Kam až dojede, v tu chvíli ještě netušil. „Neměl jsem stanovený konkrétní cíl, kdyby nastaly nějaké komplikace, byl jsem připravený zabalit to třeba už v Maďarsku. Pouze jsem chtěl vyrazit někam na jihovýchod, abych poznal jinou kulturu, než je u nás či na západě od nás,“ nastínil své původní plány David. Jeho přání se mu nakonec do puntíku splnilo. Přes Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, Řecko a Turecko dorazil až do Gruzie.

Předsudky zbořeny

„Obzvláště v Turecku to bylo úžasné. Sice jsem z této země měl docela respekt, ale postupně jsem zjistil, že mě tam nikdo neukamenuje, nevyhodí do povětří ani nenapíchne na kůl. Naopak lidé byli neuvěřitelně vstřícní a pohostinní. Když jsem měl hlad, stačilo, abych se někam posadil a čekal. Vždy se mě někdo ujal,“ popsal s jistou mírou nadsázky David.

Před psy ujížděl

Mladík na kole projel celým rozlehlým Tureckem od západu na východ. „Zatímco lidé byli všude neuvěřitelně dobrosrdeční, u volně pobíhajících psů jsem si tím nebyl zas tak jistý. Nikdy jsem nevěděl, jestli mě některý z velkých pasteveckých psů roztrhá, nebo ne. Díky tomu, že jsem před nimi pravidelně ujížděl, co mi síly stačily, tak se výrazně zvedla moje průměrná rychlost,“ zavzpomínal David, jehož cestu mohli přátelé sledovat na facebookovém profilu „Jedu na vélet“.

Návrat zpět

Toulavé nohy jej nakonec dovedly až do země krásné přírody, mizerných silnic a vzpomínek na sovětského diktátora Stalina, který se v Gruzii kdysi narodil. „Na cestě zpět už jsem využíval loď, a když už se mi fakt nechtělo šlapat tak i autostop či vlak,“ přiznal David Kirner, který se zpět do Určic vrátil začátkem letošního srpna.
S budoucím vysokoškolským studentem kartografie přinese Večerník v dohledné době obsáhlejší rozhovor.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...