Dobré odpoledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Je to absurdní, ale možná je to přijde draho. Na skládku na okraji Určic ve směru na Alojzov svého času vyváželo odpad mnoho občanů a firem z obce i okolí. Umožnil jim to tehdejší starosta Vlastimil Konšel, který za to byl následně pravomocně odsouzen. Od roku 1995 bylo na osudné místo vyvezeno minimálně 58 tisíc tun odpadu, po rozhodnutí soudu musí obec část z nich na své náklady vyvézt. Tento pravomocný rozsudek na obci leží jako skutečný STÍN MINULOSTI. Určice se proti němu brání kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. Zároveň tvrdí, že případnou škodu budou požadovat po bývalém starostovi.

Celá kauza ohledně nelegální skládky za Určicemi začala po podnětu jednoho z občanů Určic, kterému se nelíbilo, že tam vyváží odpad i stavební společnost provádějící rekonstrukci místní kanalizace. Tehdejší vedení Určic se hájilo, že se jedná pouze o provizorní řešení, neboť kvůli dotacím bylo třeba celou záležitost řešit co nejrychleji. Odpad z vybagrované kanalizace měl být následně převezen jinam, což se i stalo. Jenže skládkou se od té chvíle začala zabývat inspekce Ministerstva životního prostředí, která zjistila, že se na místo odpady naváží již dvacet let, a to nelegálně.
Věc začala vyšetřovat i Policie ČR. Vlastimil Konšel následně rezignoval na funkci starosty a vše skončilo u trestního soudu. Tím byl bývalý starosta pravomocně odsouzen k desetiměsíční podmínce. V následných komunálních volbách v roce 2018 již nezískal dostatečný počet hlasů, aby se mohl vrátit do jejího užšího vedení.
Určice aktuálně řeší jiné problémy. Soud jim pravomocně určil, aby vymístily zhruba 700 tun odpadu, což by je přišlo na 1 280 000 korun. A to i přesto, že k zásadnímu poškození životního prostředí naštěstí nedošlo a dle mnohých již nemá smysl ze skládky cokoliv vyvážet. „Pouze by se měl vysbírat navezený asfalt a skládka překrýt 20 centimetry zeminy. Dále by se měl realizovat původní projekt rekultivace, tedy osázení skládky stromy a keři,“ vyjádřil se již před časem soudní znalec Pavel Benkovič s tím, že řešení záležitosti by nemuselo být nijak drahé.
Stejný názor mají i zástupci obce. „Nebudeme na naše náklady nic vyvážet jen proto, abychom vyšli vstříc požadavkům úředního šimla. Navíc nesouhlasíme s tím, že by obec byla za vedení nelegální skládky odpovědná. Vše povoloval výhradně bývalý pan starosta bez výslovného souhlasu rady či zastupitelstva. Jsme stále připraveni po něm případnou škodu vymáhat, přestože jsme si vědomi, že by to mohl být problém, neboť on již veškerý svůj majetek převedl a oficiálně nic nemá...,“ vyjádřila se určická radní Marie Slezáková, která se uvedenou záležitostí dlouhodobě zabývá.
Obec tak nyní zkouší všechny možné prostředky, aby nesmyslnému vyvážení zabránila. „Podali jsme kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu a zároveň požádali Ministerstvo životního prostředí o obnovení řízení. To nám ovšem bylo nedávno zamítnuto,“ dodala Slezáková.
Celá věc se tedy kvůli různým právním výkladům stále protahuje a její řešení zůstává v nedohlednu. Co funguje spolehlivě, je příroda, která si již bezpečně opět bere zpět pod svou vládu to, o čem právníci stále ještě vedou své papírové spory...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...