Dobrý večer, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Zatímco statistika přestupků řešených strážníky Městské policie Prostějov za celý uplynulý rok 2018 vyzněla naprosto optimisticky, ta letošní za první pololetí už tak úsměvná není. Oproti stejnému období loňského roku totiž výrazně přibylo přestupků spáchaných obyvateli Prostějova. Velitel Městské policie Prostějov Jan Nagy sice argumentuje tím, že našinec nejvíce hřešil v dopravě, ovšem zároveň podotkl, že město se potýká s nárůstem prohřešků mezi bezdomovci.


„Celková kriminalita podle statistik Policie ČR poklesla v loňském roce v Prostějově o šestnáct procent, ale co se týká počtu přestupků našich občanů za první pololetí tohoto roku, došlo zde k poměrně značnému nárůstu. Od 1. ledna do 30. června 2019 řešili naši strážníci celkem 4 486 přestupků, což je o 718 případů více než za stejné období roku 2018,“ uvedl základní fakt z pololetní statistiky Jan Nagy, velitel Městské policie Prostějov. „Tento rapidní nárůst je na první pohled alarmující. Skutečností ovšem je, že uvedený příbytek případů souvisí z drtivé většiny zvýšeným počtem přestupků v dopravě. A také je způsoben změnou legislativy, kdy za přestupková jednání je možné od 1. ledna ze strany strážníků uložit pouze ústní domluvu, čehož samozřejmě v málo závažných případech využíváme. Kromě dopravy neregistrujeme za první pololetí žádné skokové navýšení přestupků v jiných oblastech, tedy v narušování veřejného pořádku, poškození majetku a podobně,“ řekl dále Jan Nagy.
Prostějovští strážníci neřešili v prvním pololetí pouze přestupky na úseku dopravy či veřejného pořádku, ale výrazně svojí prací pomáhali i svým kolegům z Policie České republiky. „Podařilo se nám za uvedené období zadržet také osm pachatelů trestné činnosti a rovněž devět osob v celostátním pátrání. Na služebnu Policie ČR také strážníci předvedli pětatřicet lidí podezřelých ze spáchání trestných činů a státní policii jsme také předali k řešení dvaadvacet případů s podezřením na trestný čin,“ podotkl šéf strážníků Jan Nagy, který Večerníku vzápětí popsal tři velké problémy, se kterými se ochránci zákona a pořádku v prvních šesti měsících tohoto roku nejvíce potýkali. „Jde hlavně o různé prohřešky bezdomovců, dále o případy častějšího rušení nočního klidu a zatřetí o zvýšený počet převozů opilých osob na protialkoholní záchytnou stanici. Co se týká bezdomovců, jde o celospolečenský problém, který samozřejmě nevyřeší jen represivní složky. Ve spolupráci s Azylovým centrem Prostějov jsme vytvořili některá opatření, která bychom chtěli společně v dalším průběhu roku realizovat. Zároveň byla vytvořena podrobná mapa Prostějova s přesným výskytem větších skupin osob bez trvalého přístřeší,“ uvedl Jan Nagy.
Jednotlivými oblastmi veřejného pořádku a aktuálními statistikami přestupků se Večerník bude podrobněji zabývat v příštích vydáních.






  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...