Dobrý podvečer, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tohle bije do očí! Pahýly totálně suchých stromů lze už řadu měsíců spatřit podél silnice spojující Mostkovice a Ohrozim. Přestože jsou stromy naprosto suché a ulámané větve ohrožují projíždějící řidiče, přesto straší kolem silnice dál. Nejhorší je situace v tzv. ohrozimském kopci. Alej dostala naposledy pořádně zabrat při větrné smršti na začátku července.

Katastrofální stav třešňové aleje nemůže uniknout snad žádnému z projíždějících řidičů. Mnozí z nich si při pohledu na ni říkají: Na co se tady čeká? Až to na někoho spadne? „Po pondělní bouřce jsem tudy projížděl a dva totálně suché stromy byly vyvráceny a ležely přes silnici. Absolutně nechápu, proč už je někdo dávno nepokácel,“ popsal svůj zážitek jeden z našich pravidelných čtenářů. S otázkou na případné kácení jsme se obrátili na vedení Správy silnic Olomouckého kraje. „Kácení suchých stromů podél silnice II/150 v úseku z Prostějova do Ohrozimi probíhá průběžně. Děje se tak vždy v době vegetačního klidu, což je mezi 1. listopadem a 31. březnem. Aktuálně začíná monitorování suchých stromů. Po vydání povolení příslušným odborem životního prostředí proběhne jejich pokácení. Jednorázové vykácení celého úseku v současné době nemáme v plánu,“ reagoval na náš dotaz ředitel Správy silnic Olomouckého kraje Petr Foltýnek, který zároveň vysvětlil, proč některé stromy zůstávají na místě, přestože jsou již dávno uschlé. „Kácíme jen stromy, které rostou na pozemcích Olomouckého kraje. V tomto úseku jsou v majetku Olomouckého kraje pouze stromy v přímém úseku silnice. Ve stoupání směrem k Ohrozimi jsou stromy součástí soukromých pozemků, tudíž za jejich údržbu a stav odpovídá majitel pozemku,“ zdůraznil Petr Foltýnek. Při pohledu do katastru nemovitostí člověk zjistí, ze zmiňované pozemky patří celé řadě občanů Ohrozimi i Prostějova. Nezbývá než věřit, že si majitelé svoji odpovědnost za uschlé stromy ohrožující projíždějící řidiče uvědomí a podle toho se i zachovají.

Oprava Hitlerovy dálnice stále v nedohlednu
Spojnice mezi Prostějovem a Ohrozimí je asi nejvýraznější silniční kuriozita našeho regionu. Panelová komunikace byla postavena za protektorátu Čechy a Morava, což souviselo s rozmachem tehdy strategického letiště ve Stichovicích. Více jak sedmdesát let po válce doznala jen minimálních úprav. O její rekonstrukci se začalo hodně nahlas hovořit už před rokem, celá věc se však od té doby příliš neposunula. Problém spočívá zejména v tom, že silnice v úseku „ohrozimského kopce“ není zcela ve vlastnictví Olomouckého kraje, ale vede přes parcely soukromých vlastníků. „Plánovaná rekonstrukce této silnice je ve stadiu přípravy. V současné době se řeší náhradní výsadba za kácené stromy. Předpoklad vydání územního rozhodnutí je rok 2020. Souběžně se bude připravovat dokumentace pro stavební povolení a následně dokumentace pro provedení stavby s ohledem na dořešení majetkoprávních vztahů,“ popsal aktuální situaci Petr Foltýnek.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...