Dobré poledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

28 greplPříznivcům bigbítu z celého Prostějovska se sevřelo srdce. V pátek zemřel nejznámější muzikant na Konicku Lojza Grepl, který ve třiašedesáti letech podlehl rakovině a zamířil tak do pomyslného hudebního nebe za Jiřím „Capinem“ Greplem, který zesnul v roce 2008!

Alois Grepl založil legendární kapelu Merkur, pak působil v Marasdu a do posledních chvil svého hudbou naplněného života se točil kolem Arestu vystupujícího na koncertních pódiích dodnes.

Lojza Grepl byl ikonou bigbítu, pomalu žádná z kapel na Prostějovsku nevznikla bez jeho výrazné pomoci. „Chuť rozdávat lidem radost skrze hudbu u něj byla vždy na prvním místě. Této své touze obětoval všechny víkendy, veškerý volný čas, v podstatě ji podřídil úplně všechno,“ zavzpomínal Tomáš Grepl, všeobecně známý jako Mamut, na svého otce, který jemu i jeho sestře Gábině Lojza Grepl otevřel dveře do světa rockové hudby. A oba dva jimi velmi rádi prošli...

Bez Lojzy Grepla by řada konických kapel nikdy ani nevznikla

V pátek 12. července zemřel po těžké nemoci asi nejznámější konický muzikant uplynulých padesáti let Lojza Grepl. Vždy rozesmátý, bezprostřední a přímý chlap hrál na kytaru od svých šestnácti let, o pět let později založil legendární kapelu Merkur. Muzice zasvětil doslova celý svůj život. Byl vůbec prvním průkopníkem hry na elektrickou kytaru v regionu. Kromě hudebního talentu však měl i dar lidi spojovat, dávat věci do pohybu a také je bezpečně vést k cíli. Svoji nezměrnou vitalitu si uchoval i po šedesátce, vždyť ještě v dubnu letošního roku aktivně koncertoval... Nyní však zamířil do rockového nebe za další legendou konické hudební scény, již také zesnulým Jiřím „Capinem“ Greplem, taktéž zakládajícím členem a baskytaristou skupiny Merkur

Před rokem se zdálo, že Lojza Grepl tu bude minimálně do sta let. Pokud by totiž mělo platit, že veselá mysl znamená půl zdraví, pak on zdravím překypoval tak, že se od něj člověk mohl zrovna „nakazit“. Lojza byl stále plný radosti a optimismu, který rozdával všude kolem sebe. Často tak činil skrze hudbu, která pro něj fakticky znamenala celý život. Aktivně se jí začal věnovat dva roky před vpádem sovětských vojsk do tehdejšího Československa. To mu bylo šestnáct let, o pět let později založil kapelu Merkur. Ta se stala zřejmě nepřekonatelnou ikonou konické hudební scény dvacátého století. Po jejím konci v roce 1992 na ni úspěšně navázala skupina Marasd. Lojza Grepl pak stál i u zrodu Arestu, který na scéně úspěšně působí dodnes.   

„Chuť rozdávat lidem radost skrz hudbu u něj byla vždy na prvním místě. Této své touze obětoval všechny víkendy, veškerý volný čas, v podstatě ji podřídil úplně všechno,“ zavzpomínal Tomáš Grepl, všeobecně známý jako Mamut, na svého otce, který jemu i jeho sestře Gábině Lojza Grepl otevřel dveře do světa rockové hudby. A oba dva jimi velmi rádi prošli.  

Lojza Grepl sice po těžkém a vyčerpávajícím boji podlehl zákeřné nemoci, oba sourozenci však kráčejí v jeho šlépějích. Zatímco syn Tomáš je úspěšným promotérem nejrůznějších hudebních akcí, dcera Gábina zpívá hned v několika rockových kapelách.  

Smrt Lojzy Grepla by snad někdo mohl vnímat jako symbolickou tečku za jedním velkým fenoménem, který v době Facebooku a internetu, začíná být passé.  Faktem je, že doba, kdy se každý letní víkend po vesnicích na Prostějovsku konalo hned několik zábav, kterým vládly kapely hrající rockové vypalovačky, je už zřejmě nenávratně pryč. Jedinečnou atmosféru těchto setkání s příchutí léta, lásky, alkoholu a někdy i krve z rozbitého nosu, si však nebývalé množství lidí stále rádo připomíná na vzpomínkových akcích typu „Legendy se vrací“ či „Rock memory of“.

Mladé kapely hrající živou hudbu však dávají nejen Konicku naději, že pravé muzikantství tu bude vždy, přestože „Dál svět se točí a v tom je ta potíž.“

Energie lidí, jako byl právě Lojza Grepl, nám všem dává naději, že některé pozitivní věci ze světa prostě snad nikdy nezmizí.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...