Dobré ráno, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

27 exekuceJak Večerník informoval už před dvěma týdny, poslední den v červnu byl konečným termínem pro zaplacení šesti set korun, coby poplatku za odvoz komunálního odpadu. Jak ale už pár dní před 30. červnem vyplynulo, do naplnění rozpočtované částky chybělo ještě vybrat od Prostějovanů více než deset milionů korun!

 

Jaká je aktuální situace, a zda se na poslední chvíli zlepšila platební morálka občanů, na to se Večerník minulý čtvrtek zeptal prvního náměstka primátora statutárního města Prostějova Jiřího Pospíšila. „Každý den docházejí další a další platby, takže hovořit o přesných číslech by bylo v okamžiku těsně po ukončení termínu zavádějící. Přiřazují se platby z inkasních plateb a na pokladnu magistrátu přicházejí občané, kteří opomněli zaplatit. Konečné číslo celkového nedoplatku budeme znát přibližně za měsíc. I vaším prostřednictvím opětovně připomenu, že povinnost úhrady poplatku za zpracování komunálního odpadu vyplývá z vyhlášky města a musí být uhrazena. Jinak se plátce vystavuje možným sankcím,“ sdělil druhý muž prostějovského magistrátu, který není příliš nadšen z toho, že lidé nechávají tuto povinnost na poslední chvíli a někteří dokonce nezaplatí za odpad vůbec...

 

„Vždy se najde skupina lidí, která stanovená pravidla nedodržuje, není tomu jinak ani u placení poplatků za komunální odpad. Stejné problémy mají v každém městě, v každé obci. Všichni neplatiči by si ovšem měli uvědomit, že magistrát musí ze zákona využít všech právních prostředků, aby byly poplatky zaplaceny. V konečném důsledku může opomenutá úhrada poplatku skončit v exekučním řízení,“ varoval Pospíšil. „V případě nezaplacení poplatku bude všem dlužníkům zaslána výzva v podobě platebního výměru. Pokud ani v tomto případě nedojde k úhradě, je věc předána právnímu oddělení a dojde k řešení v exekučním řízení. To určitě není příjemné pro nikoho, ovšem magistrát ze zákona jinou možnost, jak tyto případy řešit, nemá. Proto apeluji na všechny občany, kteří ještě poplatek za komunální odpad nezaplatili, aby tak učinili co nejdříve a vyvarovali se zbytečných nepříjemností,“ dodal.

„S nedoplatky za odvoz komunálního odpadu máme každoroční potíže. Ano, je to velký problém, ale s odpady nestojí ani nepadá městský rozpočet. Je to samozřejmě nepříjemné neustále někoho upozorňovat, že si nesplnil svoji povinnost. Ty peníze potom v rozpočtu chybí a musí se nahrazovat na úkor něčeho jiného,“ přidal se také prostějovský primátor Miroslav Pišťák.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...