Příjemnou noc, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

27 bronxMyslíte si, že domem s nejhoršími podmínkami pro bydlení je v Prostějově takzvaný „Parlament“ v ulici Šárka? Mýlíte se! Přímo v centru města na začátku Újezdu je dům, který by skvěle zapadl do newyorského Bronxu v jeho nejdivočejších letech. Za úpadkem kdysi exkluzivního funkcionalistického činžáku stojí jak jeho problematičtí nájemníci zejména romské národnosti, tak i bezradný majitel...

Do prázdného a notně zdevastovaného bytu rozbitým oknem vede šňůra zapíchnutá do jedné z elektrických zásuvek. „Nájemníci tu neplatí nejen činži, ale ani zálohy na elektřinu. Většina z nich žije bez světla i bez elektrických spotřebičů. Někteří z nich se proto ´napíchli´ do prázdného bytu. Přitom rodina Pištových, co v tomto bytě bydlela, mi přes rok neplatila nájemné. Nedávno se všichni její členové sebrali a utekli neznámo kam. Dluží mi skoro dvě stě tisíc,“ vysvětluje bezradný majitel domu na Újezdě Jiří Wolker. Bez elektřiny, bez plynu, bez vody, mezi hromadami odpadků. I tak žijí lidé v jednadvacátém století.  A to přímo v centru Prostějova...

Pod uvedeným domem na Újezdě dlouho vedl podchod. Ten byl v roce 2010 zrušen a na jeho místě nyní funguje obchod s levnými knihami a dalším zbožím. Vedle něj především mladí lidé nakupují značkové oblečení a po druhé straně lze zaskočit do útulné pekárny. Tím však veškeré idylka končí. Kromě obchodů v přízemí se v domě nachází i sedm bytů. Jejich stav je v tuto chvíli naprosto katastrofální. A podle toho vypadají i nájemníci, kteří tu bydlí. Ostatně právě oni ve velké míře stojí za úpadkem tohoto domu.

„Z těch starých nájemníků tu zůstala snad už jen stará paní Gisela. Sice jsem ji už několik let neviděl, ale v tuto chvíli je jediná, kdo mi pravidelně platí nájem. Ostatní mi buď dávají činži velmi nepravidelně, nebo neplatí vůbec. Často s nimi mám i konflikty, někteří z nich byt devastují,“ postěžoval si majitel domu Jiří Wolker. V tu chvíli procházíme přízemím domu, kde se válí haldy odpadků, vše tu vypadá jako bychom se rázem ocitli někde na předměstí indického Dillí. „Problémové nájemníky mi sem nabral Milan Bělohlávek (o jeho praktikách již Večerník informoval - pozn.red.), který se vydával za mého kamaráda. Přitom jsem zjistil, že od nich vybíral peníze, které ke mně už nikdy nedoputovaly. Poté, co jsme se s Milanem rozkmotřili, mně většina z nich v podstatě nic nedává,“ konstatuje dále Wolker.

V sedmi bytech domu bydlí pestrá společnost. Převážně se jedná o Romy. Při naší společné návštěvě většina z nich působila docela vstřícně. „S některými se skutečně dá bavit, jiní mi tu ale třeba opakovaně vykradli sklep. Jedno však mají společné: neplatí nikdo,“ opakuje své zkušenosti s nájemníky Wolker.  Kromě Romů a jedné staré paní už tu žije ještě mladík, za nímž chodí stejně staří lidé s kapucemi přes hlavu. „Občas tu nacházíme použité jehly a další věci...,“ zmiňuje se v této souvislosti jeden z romských nájemníků. 

Jisté je, že bytový dům se nachází v tak katastrofálním stavu, že se situace bude neustále zhoršovat. Z důvodu špatné izolace jsou některé pokoje doslova plné plísní. Nedá se tedy předpokládat, že by sem někdo slušný šel bydlet. Pokud dům neprojde kompletní rekonstrukcí a nezmění se složení jeho nájemníků, stane se z něj skutečný „brloh“. „Starám se o svoji devadesátiletou maminku a na správu domu nemám dost času. Uvědomuji si, že by dům potřeboval opravit, o nějakou rekonstrukci jsem se už snažil, ale nájemníci vše brzy uvedli do původního, či ještě horšího stavu. Na kompletní rekonstrukci nemám,“ říká Wolker, který díky problémům s domem prodělal operaci srdce a další zdravotní potíže. Prodat ho však navzdory všemu nechce. „Postavil ho můj dědeček, pak nás o něj připravili komunisti a mého tatínka o něj chtěl okrást Ivo Otruba a další podvodníci. Nakonec mi zůstal, nemůžu se ho tedy jen tak zbavit,“ reaguje Wolker.

Vše napovídá tomu, že dům v centru města čeká hodně ponurá budoucnost...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...