Dobré ráno, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Auto za autem, hluk, prach. A přejít silnici? Nemožný úkol. Taková je realita v Olomoucké ulici. I mimo dopravní špičku kolem desáté hodiny dopoledne tudy projede i padesát aut za minutu. Vše má změnit dlouho plánovaný severní obchvat Prostějova. Měl se začít stavět v květnu, jak ale Večerník zjistil, začátek prací byl ale posunut!

Podle nedávných plánů měl stavební ruch propuknout za několik dní. „Podle informací magistrátu v květnu nebo červnu,“ uvedla pro Večerník mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová. Skutečnost je ale jiná. Na dotaz redakce Olomoucký kraj ústy tiskové mluvčí úřadu Evy Knajblové uvedl, že se začátek stavby posunul na letošní srpen. Proč? „Krajský úřad Olomouckého kraje v současné době čeká na oficiální výsledky geofyzikálního průzkumu v předmětné lokalitě. Zároveň je v běhu proces podepisování smlouvy s dodavatelem stavby. Dodavatel musí zahájit práce do třiceti dnů od dne, kdy smlouva nabyde účinnosti.“ nastínila příčiny Knajblová. Konkrétnější ale ve sdělení důvodu posunutí očekávaného uzlu nesdělila.
Stavba obchvatu je přitom v plánu už více než deset let. V minulosti ji ale zbrzdily výkupy pozemků a také pozastavení provozu pily ve Ptení. Nyní však Olomouckou ulicí projíždí opět i nákladní doprava ve velkém. Musí ji snášet stovky lidí bydlících v blízkosti ulice. Třeba Libuše Špulířová, která v Olomoucké ulici žije už padesát let. „Dříve taková doprava nebyla. V posledních letech je ale příšerná, přes léto se ani nehodí větrat,“ uvedla pro Večerník. Uvítala proto informace o tom, že už brzy by měl kraj ve spolupráci s městem začít stavět obchvat. „Čím dříve to bude, tím lépe,“ okomentovala tuto zprávu.
Hustota provozu trápí i nejednoho rodiče. Třeba proto, že v blízkosti Olomoucké se nachází základní škola E. Valenty. „Za obchvat budeme rádi, Olomoucká je hrozná množstvím aut. Problém je tam ale i s cyklisty, kteří se pletou mezi auty – zejména ti starší cyklostezky nevnímají,“ poznamenala Hana Kolářová ve chvíli, kdy sama šla vyzvednout dítě ze školy.
Město samo investici vítá. „Výstavba severního obchvatu je významný projekt pro město Prostějov. Jde o investici Olomouckého kraje s podporou dotačního titulu a cílem je snížit intenzitu tranzitní dopravy,“ sdělila Jana Gáborová.
Většinu investic do obchvatu vzal na svá bedra kraj. Prostějovský magistrát se pak postará o přeložky silnic. „Celkově by měla stavba probíhat zhruba do roku 2021 a přijít na více než 300 milionů korun. Severní obchvat je zatím jen první částí celkového obchvatu města,“ prozradil Jan Zahradníček, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy.
Konečná suma se podle aktuálních informací od Krajského úřadu Olomouckého kraje pohybuje těsně pod hranicí 360 milionů korun.

rok 2010 začíná příprava projektu obchvatu
červen 2012 projekt obchvatu hotový
květen 2015 přípravy obchvatu brzdí výkupy
duben 2016 veřejná schůze s vlastníky pozemků
březen 2017 polovina pozemků vykoupená
červen 2018 dokončení výkupů pozemků
listopad 2018 vydáno stavební povolení
duben 2019 schválení dodavatele stavby
srpen 2019 nově plánované zahájení výstavby

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...