Dobré odpoledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Nechutná diskuse na nedávném dvoudenním zasedání Zastupitelstva statutárního města Prostějova proběhla také při projednávání bodu, který se zabýval směnou pouhých dvou metrů čtverečních pozemku mezi zdejěím magistrátem a Jiřím Marákem. Ten si před třemi lety oplotil svůj pozemek v Domamyslicích, ovšem omylem zabral i inkriminované dva metry travnaté plochy, které jsou v majetku statutárního města Prostějova. Radní navrhli na uplynulém zastupitelstvu dodatečnou směnu bez jakýchkoliv sankcí, či dokonce správního řízení. To se ale stalo trnem v oku některým opozičním zastupitelům.



Padala hodně ostrá slova o podvodu, krytí lumpárny a obcházení zákona. Opozičníci dokonce napadali i šéfa stavebního úřadu, prvního náměstka primátora a rovněž tak samého Jiřího Maráka. Útoky pak pokračovaly ze strany opozičních zastupitelů i na sociálních sítích. Minulý týden tak primátor Prostějova František Jura a další radní přispěchali s vysvětlením celé situace. „Rádi bychom uvedli na pravou míru záležitost, kterou opozice na posledním jednání zastupitelstva prezentovala jako velké téma, byť fakta jsou ve skutečnosti jiná. Jedná se o výměnu dvou čtverečných metrů za čtyři mezi městem a panem Marákem v Domamyslicích, při níž město ´vydělá´ dva čtverečné metry a která nijak nezhorší průchodnost po břehu náhonu,“ sdělil primátor František Jura (ANO 2011).
V této souvislosti je třeba zdůraznit, že nejde o případ, kdy stejná osoba v minulosti uzavřela průchod kolem svého pozemku podél náhonu v podobě demontovatelného oplocení. Po výzvě ze strany magistrátu byla tato překážka již dříve Jiřím Marákem odstraněna a nynější rozhodnutí zastupitelstva s touto věcí nesouvisí ani ji zpětně v žádném případě nelegalizuje. O co tedy jde?
„V minulosti byl plot pana Maráka nesprávně postaven kolem zahrady u rodinného domu tak, že tento částečně dvěma metry čtverečnými zasáhl do pozemku města a zároveň část pozemku v jeho vlastnictví zůstala veřejnou zelení přístupnou každému bez omezení a sloužící obecnému užívání. Pan Marák nyní požádal o výměnu, která by chybu napravila, a při níž by při drobné korektuře město získalo v dané lokalitě do vlastnictví dva čtverečné metry veřejného prostranství navíc. K chybnému postavení plotu ze strany pana Maráka skutečno došlo, ale pokud větší rozsah pozemků v jeho vlastnictví zůstává veřejným prostranstvím, těžko lze věřit tomu, že by tuto chybu udělal naschvál. Navíc se jedná o chybu v maximální šířce jeden metr, která nemá žádný vliv na průchodnost mezi oplocením a břehem mlýnského náhonu. Podobné případy byly v minulosti řešeny i na jiných místech města Prostějova, například v ulici V Polích, v ulici Kosířská a Na Okraji, v ulici Fanderlíkova a také v ulici Domamyslická,“ objasnil Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Prostějova. „Obrovská bouře, kterou kolem tohoto materiálu část opozice vyvolala, je zcela zbytečná. A záměrné matení veřejnosti, při kterém se někteří zastupitelé snaží tvrdit, že touto směnou dojde k zneprůchodnění pěšiny kolem náhonu, odmítáme,“ vzkazuje primátor Jura.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...