Dobré ráno, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

26 boxerske rukaviceO Dělnické tělovýchovné jednotě (DTJ) Prostějov se v posledních dnech nemluví pouze v souvislosti se sportovními úspěchy boxerů, ale také kvůli rozepřím uvnitř výkonného výboru. Přestože totiž má DTJ v názvu slovo „jednota“, zmítají jí už poměrně dost dlouho značné rozpory... „Kauza je velice složitá, táhne se již od roku 2006. Před rokem jsem byl zvolen do čela a chtěl jsem to řešit interně, ale nepovedlo se,“ pustil se do osvětlování situace současný starosta DTJ Vojtěch Tesař.

Na začátku volebního období si Tesař dal za cíl tři úkoly. Ty ho nyní přiměly k podání trestního oznámení na bývalého předsedu oddílu boxu Jaroslava Kořínka a pokladníka Petra Sedláčka.

V reakci na to se Kořínek své pozice vzdal a za nového předsedu si boxeři zvolili Evžena Ohlídala.

Zaprvé šlo podle Tesaře o zprůhlednění toku peněz. „Revizní komise se nikdy nedozvěděla vše a také jsme zjistili vážné nedostatky. Podal jsem tedy trestní oznámení a mám podporu dvaadvaceti lidí,“ okomentoval tento bod Tesař.

Zadruhé velký nepořádek v otázce členství. „V sedmičlenném výboru sedí dva za město a dva za box, takže nás vždy přehlasují. Mimořádná schůze pak schválila příchod dvaatřiceti nových členů do DTJ, často starších šedesáti let, aby měli sílu hlasů. Je to mocenský boj,“ vysvětlil s tím, že třetina nových členů je z řad sociálních demokratů včetně prvního náměstka hejtmana Aloise Mačáka, zbylých dvaadvacet lidí pak z boxu. To však podle Tesaře odporuje usnesení z roku 2006. „V něm stojí, že budeme přijímat pouze sportovce do pětatřiceti let a vedoucí oddílu. To oni obešli, a proto jsem podal stížnost k soudu,“ doplnil starosta DTJ.

Třetím bodem je otázka inventury movitého majetku. „Za dvanáct let nebyl inventarizován a nikde není sepsáno, co se z peněz koupilo. V peněžním deníku je něco naúčtováno dvakrát a třeba při opravě tělocvičny za devatenáct tisíc se nedělalo nic...,“ zmínil Tesař další výtku.

Oddíl boxu tak podle něj odčerpává všechny prostředky a navíc brání založení jakéhokoliv jiného sportovního oddílu. „Říkají, že poškozuji jméno DTJ

a měl bych odstoupit, ale původním členům jsem něco slíbil,“ nehodlá svůj boj vzdát.

Čerstvě zvolený předseda oddílu boxu Evžen Ohlídal nechtěl problematiku blíže komentovat, zatím je podle něj příliš brzy na vynášení závěrů. „Teď bychom předbíhali. Je potřeba počkat, jak dopadne trestní řízení a až se ukáže pravda. Já osobně jsem podklady zatím neviděl,“ vyjádřil se exkluzivně pro Večerník.

S obviněními ale boxeři v žádném případě nesouhlasí. „Jedná se jednoznačně o cílené útoky pana Tesaře, který zřejmě neunesl, že ztratil v DTJ vliv. Jde sám za sebe proti celému výkonnému výboru, potřebné dokumenty byly předány revizní komisi, podle níž je vše v pořádku. Všechny kroky výkonného výboru včetně přijetí nových členů se udály v souladu s platnými stanovami DTJ,“ ohradil se kapitán prostějovských boxerů a člen výboru boxu i správního výboru DTJ Prostějov Petr Novotný, který argumentaci starosty považuje za účelovou. Vše se podle něj skutečně událo v souladu s platnými stanovami a tento spor pouze poškozuje dobré jméno DTJ, které mu udělal právě box výbornými výsledky mezi muži, juniory i kadety. „Oddíl boxu se rozrostl o dvaadvacet aktivních sportovců a navržené přijetí nováčků za členy DTJ výkonný výbor řádně odsouhlasil. Jde o mladé perspektivní boxery do pětadvaceti let. Někteří již hájili naše barvy na různých turnajích a počítáme s nimi i pro nasazení v extralize,“ doplnil Novotný.

Na obvinění starosty DTJ Vojtěcha Tesaře opatrně reagovala i prostějovská radní Milada Galářová, která je rovněž členkou vedení DTJ. „Není mi známo, co trestní oznámení konkrétně obsahuje. Abychom zabránili dalším spekulacím, sepsali jsme dopis, v němž žádáme starostu o svolání řádné valné hromady, na níž dáme své funkce k dispozici a nechť vůle členské základny rozhodne,“ uvedla v interview pro Večerník. Sama si prý není vědoma, že by správní výbor porušil usnesení nejvyššího orgánu spolku. Za vším spíše vidí hodně špatné osobní vztahy. „Jsem tam tři čtvrtě roku. U hospodaření, evidence majetku a kontroly členské základny jsme učinili několik opatření a nemám žádné důkazy, že by za dobu mého členství ve správním výboru bylo něco špatně. Hospodaření za rok 2013 ještě není uzavřeno a před hodnocením roku 2012 jsme museli vytvořit novou revizní komisi, protože někteří její členové rezignovali,“ poukázala.

Stejně tak příchod nových členů byl podle ní v souladu se stanovami a odmítá rovněž, že by boxeři stáli proti vzniku nových sportovních oddílů uvnitř DTJ. „Boxeři do jednoho podpořili vznik nových oddílů, třeba já osobně se chystám založit oddíl nordic walkingu, který považuji za velmi zdraví prospěšnou sportovní aktivitu, zejména pro dříve narozené. Jestli se mi pro ně podaří vytvořit v DTJ vhodné zázemí, budu spokojená,“ prozradila závěrem Milada Galářová.

Že se skutečně rozeběhlo vyšetřování, potvrdila Večerníku i Policie ČR. Bohužel více sdílná už nebyla... „Mohu vám pouze potvrdit, že jsem přijali podnět, který v současné době prověřujeme. Vzhledem k tomu, že je oznámení na začátku prověřování, tak v současné chvíli nebudeme více sdělovat,“ konstatoval stroze k otázkám kolem údajného „tunelování“ peněz či neprůhledného financování v rámci Dělnické tělovýchovné jednoty Josef Bednařík, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie Olomouckého kraje.

Vyšetřování a vůbec celý případ budeme i nadále bedlivě sledovat!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...