Příjemnou noc, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

26 bodovaci_systemPrávě dnes je to sedm let, co byl na české silnice zaveden bodový systém hodnocení přestupků řidičů. Podle mnohých šlo o ten pravý bič na piráty silnic. Současný systém bodového hodnocení byl v České republice zaveden 1. července 2006 zákonem o provozu na pozemních komunikacích. Co se týká prostějovských řidičů, nějakým tím bodem jich bylo k 31. květnu tohoto roku postiženo neuvěřitelných 4 538. Z toho 341 z nich bylo zcela „out“, tedy dosáhli dvanácti bodů a na rok přišli o řidičské oprávnění!

„Obecně vzato, myšlenka bodového systému jednoznačně splnila svůj účel. Tento systém nemá za cíl postihnout a sankcionovat co nejvíce lidí, na druhé straně ale po jeho zavedení výrazně poklesl počet těch nejzávažnějších dopravních nehod.

A proč? Protože tragédie se většinou stanou po těch nejzávažnějších dopravních pře-stupcích, které jsou také nejvíce honorovány trestnými body,“ svěřil se Večerníku Pavel Novák, vedoucí Územního odboru Policie ČR v Prostějově, který před nástupem do současné funkce šéfoval dlouhá léta olomoucké dopravní policii. Jak ale vzápětí dodal, hrozba odebrání většího počtu bodů nahnala hrůzu i prostějovským řidičům.

„Z praxe vím, že si v drtivé většině řidiči, když spáchají dopravní přestupek, za který je jim odebrán nějaký ten bod, řeknou - tak, a teď už si dám pozor, abych nepřišel o řidičák! Ten pověstný strašák naplnění dvanáctibodového konta je opravdu na silnicích znát. Víte, pro několik takzvaných pirátů silnic nejsou finanční postihy tou pravou sankcí, kterou bychom očekávali coby preventivní. Pro některé třeba tisíc korun pokuty neznamená vůbec nic a nemají z takových sankcí respekt,“ nastínil zřejmě ´svatou pravdu´ Pavel Novák.

V poslední době se ale v Prostějově rozmáhá jeden nešvar. Po dosažení dvanácti bodů přijdou šoféři automaticky na jeden rok o řidičák, ovšem neberou na to ohledy a jezdí si po silnicích klidně dál... „Ano, pár takových řidičů se na našich silnicích pohybuje. Ovšem na tyto hříšníky pamatuje zákon také. Pokud někoho přistihneme za volantem v době, kdy má vysloven zákaz řízení, jedná se o trestný čin. A určitě není bez zajímavosti připomenout skutek z nedávné doby, kdy za toto opakované protiprávní jednání skončil jeden mladík ve vazební věznici a nyní mu hrozí až tři roky za mřížemi,“ dodal šéf prostějovské policie.

26 grafPro připomenutí, jak vůbec funguje bodový systém a co se stane řidičům, kteří naplní zákonem stanovenou hranici dvanácti „trestných“ bodů vedoucí k odebrání řidičského oprávnění, se Večerník zeptal Miroslava Nakládala, vedoucího odboru dopravy prostějovského magistrátu. „Body jsou zaznamenávány v registru řidičů obecním úřadem do pěti pracovních dnů od chvíle, kdy je mu od správního orgánu doručeno pravomocné rozhodnutí o sankci za porušení vybraných povinností řidiče motorového vozidla. Dopustí-li se řidič jedním skutkem více přestupků nebo trestných činů, zaznamenají se body pouze za nejzávažnější z nich. Body se zaznamenávají jen do celkového počtu dvanácti, po dosažení tohoto počtu úřad neprodleně vyzve řidiče k odevzdání řidičského průkazu do pěti dnů po doručení výzvy. Uplynutím této lhůty dochází k pozbytí řidičského oprávnění i v případě, že řidičský průkaz není odevzdán,“ seznámil Večerník s postupem bodového hodnocení a jejich následků Miroslav Nakládal. „Po dosažení dvanácti bodů správní orgán automaticky odebírá řidičský průkaz na dobu jednoho roku. Po uplynutí této lhůty však nikdo zpět k řidičáku nepřijde automaticky, musí totiž absolvovat školení v autoškole s absolvováním zkoušek a psychotesty,“ dodal.

Tak co, páni řidiči a dámy řidičky, dáváte si pozor? Napište nám své zkušenosti s bodovým systémem na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...